Basal palliation til hjertesvigt baseret på patienters fortællinger

Stine Gundtoft Roikjær, Charlotte Simonÿ, Henrik Ryde, Helle Ussing Timm

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskningpeer review

Abstrakt

Baggrund og formål: At leve med livstruende hjertesvigt betyder for mange at leve med utryghed i hverdagen på grund af både psykiske, sociale og kliniske problemer og symptomer. En
palliativ indsats har til formål at understøtte menneskers livskvalitet ved at lindre fysiske,
psykiske, psykosociale og åndelige problemer og symptomer opstået i forbindelse med
livstruende sygdom. Indtil nu er den palliative indsats i Danmark dog primært implementeret til
cancerpatienter og forskning har koncentreret sig om fysiske problemer i de sene faser af palliation. Dette har blandt andet de konsekvenser at vi mangler viden om palliation i forbindelse med hjertesvigt samt at sundhedspersonale i kardiologisk regi mangler palliative kompetencer der inkludere psykosociale og åndelige problemer. Narrative metoder der tager udgangspunkt i patienten egen fortælling har vist lovende resultater i forbindelse med at håndtere netop psykosociale og åndelige problemer hos mennesket med livstruende sygdom. Dette projekt
har som formål at udvikle palliativ praksis og undersøge betydningen af en integreret basal
palliativ indsats baseret på patienternes fortælling.
Design og metoder: - Gennem et systematisk review undersøges og kortlægges eksisterende viden om brugen af narrative metoder i den palliative indsats til mennesket med livstruende sygdom.
- Med semi-strukturerede interviews undersøges det, hvordan livet med hjertesvigt opleves samt, hvilke behov og ønsker til hjælp og palliativ støtte, mennesker med hjertesvigt har.
- Gennem undervisning, studiebesøg og workshop udvikles sundhedspersonalets basale palliative kompetencer.
- Med inspiration fra participatory design udvikles en plan for den palliative indsats på basal niveau inspireret af S’tilgangen, med livsfortællinger, tværfaglige konferencer og dialog.
- ved et case studie indeholdende dialog café og semi-strukturerede interviews udforskes betydningen af den nyudviklede palliative indsats med fortællingen som udgangspunkt.
Konklusioner (Evt. foreløbige): Formodningen er at denne ny-udviklede palliative indsats der anvender narrative metoder og tager udgangspunkt i patientens levede liv og ønsker for fremtiden, vil styrke patientens oplevelse af livskvalitet samt styrke samarbejdet med de professionelle om planlægning af et kontinuerligt støttet patientforløb.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato20. sep. 2018
StatusUdgivet - 20. sep. 2018
BegivenhedForskningens dag - Næstved Ringsted og Slagelse Sygehuse , Næstved , Danmark
Varighed: 20. sep. 201820. nov. 2018

Andet

AndetForskningens dag
LokationNæstved Ringsted og Slagelse Sygehuse
LandDanmark
ByNæstved
Periode20/09/201820/11/2018

Citationsformater