Børne- og ungdomspsykiatrisk indsats til unge med funktionelle somatiske symptomer. Sygdomsforståelse og empowerment efter familieterapeutisk intervention

Ditte Roth Hulgaard, Birgitte Dehlholm-Lambertsen, Charlotte Ulrikka Rask

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Abstrakt

Formål og baggrund: Funktionelle somatiske symptomer (FSS) er almindelige hos børn og unge. FSS er ofte selvlimiterende, men for nogle udvikler symptomerne sig med konsekvenser som dårlig trivsel, skolefravær og stort forbrug af sundhedsydelser til følge.
Funktionelle symptomer forstås i dag ud fra en biospsykosocial forklaringsmodel, hvor særligt familiære forhold vurderes at have betydning for FSS hos børn. Alligevel er der kun få studier der undersøger en egentlig familieterapeutisk tilgang i behandlingen af børn og unge med FSS.
Ph.d. projektet vil undersøge, hvordan barnets og forældrenes sygdomsforståelse og empowerment udvikles og påvirkes i løbet af et familiebaseret behandlingsforløb, samt hvordan disse påvirker barnets symptomoplevelser og copingstrategier.

Design og metoder: Der anvendes kvalitativt design. Metodisk tager studiet afsæt I Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), en velbeskrevet kvalitativ metode, der har rødder i en fænomenologisk og hermeneutisk tænkning.
10 – 12 deltagere udvælges blandt de børn, der er diagnosticeret med FSS på børneafdeling H3, Odense Universitetshospital og er henvist til videre behandling ved det funktionelle team i Børne- og ungdomspsykiatrien Odense.
Vi vil gennemføre semistrukturerede dybdeinterview med henholdsvis barn og forældre på strategiske tidspunkter i behandlingsforløbet.

Foreløbige resultater fra interviews gennemført før opstart af familieterapeutisk behandling peger på, at sygdomsforståelse kan være forskellig for børnene og deres forældre, og påvirkes af mange faktorer, eksempelvis sundhedsprofessionelle, familieanamnese, medier og personlige erfaringer.

Konklusioner: Øget viden om hvordan familieterapi opleves og påvirker sygdomsforståelse og oplevet empowerment kan anvendes i den videre udvikling af behandlingsprogrammer til denne patientgruppe.
Publikationsdato2015
StatusUdgivet - 2015
Begivenhed Åben Forskerdag: Region Syddanmark - TRINITY Hotel & Conference Centre, Fredericia, Danmark
Varighed: 29. apr. 201529. apr. 2015