Autonomous Service Drones for Safety-Compliant European Operations

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

109 Downloads (Pure)

Abstract

Den 31. december 2020 blev dronelovgivningen forenet i hele EU. Den nye dronelovgivning opdeler al droneflyvning i tre kategorier: Open, Specific og Certified.Operationer, der for alvor udnytter droners potentiale i samfundet, såsom overflyvning af befolkede områder og flyvninger uden for synsvidde (BVLOS), placeres i kategorien Specific grundet deres iboende risiko. Specific-kategorien kræverat droneoperatøren udfører en risikoanalyse baseret på analysemodellen SpecificOperations Risk Assessment (SORA). Denne risikoanalyse skal efterfølgende godkendes af den nationale luftfartsinstans. At opnå en sådan operationsgodkendelseer en kompleks proces, hvilket er tydeligt ud fra den begrænsede mængde af godkendte SORA-baserede operationer, der foregår i EU.Dette forskningsarbejde har resulteret i metoder og tekniske løsninger opnået vedaktionsforskning i forskningsprojekter og industrien.De udviklede værktøjer løser risikobegrænsende udfordringer inden for områdernerisiko på jorden, inddæmning og teknisk sikkerhed. En generisk dronetestplatformer blevet udviklet og anvendt til at teste et uafhængigt sikkerhedssystem til reduktion af risiko på jorden og inddæmning, et modtagermodul til flere piloter,så BVLOS-operation kan undgås i særlige områder, en teknisk dronebeskrivelsesstruktur, der sikrer versionskontrol og overskuelighed, og et system til indendørs, kontinuerlig holdbarheds- og fejltest. Ydermere er en tøjringsmetode tilsikker operation af multirotor-lastdroner produceret. En løsning til overholdelse afSORA-systemanalyse ved medium- og højrisikooperationer i Specific-kategorien erfrembragt. Slutteligt er en modelbaseret kodegenerator udviklet til generering afdronebeskrivende inputfiler til systemanalyseværktøjet, hvilket er tidsbesparendeog gør værktøjet mere tilgængeligt. Bidragene er samlet i en optimeret SORAproces, OSOP, som leder brugeren til de relevante løsninger ud fra en given droneog ønsket operation. Elementer af OSOP har hjulpet forskere og firmaer med atopnå operationstilladelse i en bred vifte af scenarier under SORA.Den optimerede SORA-proces dækker mange af de forestående tekniske udfordringer i forbindelse med risikovurdering af droner og droneoperationer. Processen er testet på små multirotordroner, vertikal takeoff-og-landingsdroner ogtunge multirotor-lastdroner. Den videre forskning bør styrke den optimerede proces ved anvendelse på en bredere skare a droneplatformer og operationsscenarier.Ydermere bør metoder og teknologier til risikobegrænsning af områder uden fordenne forskning udvikles, for eksempel til brug ved detektion og undvigelse afandre luftrumsbrugere.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Jensen, Kjeld, Hovedvejleder
  • Lundquist, Ulrik Pagh Schultz, Bivejleder
Dato for forsvar17. mar. 2023
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 20. feb. 2023

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Autonomous Service Drones for Safety-Compliant European Operations'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater