Autologous Fat Grafting as Treatment for Chronic Pain

Bidragets oversatte titel: Behandling af kroniske smerter med fedttransplantation

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

27 Downloads (Pure)

Abstract

Denne Ph D er baseret på forskning udført ved Plastikkirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital i perioden 2017-2021. Økonomisk støtte blev bevilget fra afdelingen, samt et stipendium fra Region Syddanmark.


Vi har gennemført tre kliniske studier med det formål at undersøge den mulige effekt af autolog fedttransplantation (AFG) til behandling af to neuropatiske smertesyndromer: postherpetisk neuralgi (PHN) og post-mastektomi smertesyndrom (PMPS).


I studie I og II undersøgte vi den mulige smertestillende effekt af AFG blandt patienter med PHN. Studie III undersøgte den mulige smertestillende effekt af AFG blandt patienter med PMPS. Studie I blev gennemført som et ublindet, pilotstudie, hvor vi behandlede i alt 10 patienter med denne metode. Studie II og III var begge
dobbeltblindede randomiserede kliniske studier (RCT) hvor effekten af AFG blev sammenlignet med en placebo-procedure.


Vores primære endemål var graden af gennemsnitlige og maksimale smerter målt på en numerisk rangskala (NRS) fra 0-10. Vores sekundære endemål var kvaliteten og graden af neuropatiske smerter, samt ændringer i livskvalitet. Neuropatiske smerter blev målt ved hjælp af spørgeskemaet Neuropathic Pain Symptom Inventory (NPSI). Livskvalitet blev undersøgt ved hjælp af spørgeskemaet Short Form-36 (SF-36).


Resultaterne fra Studie I indikerede at AGF kunne have en signifikant positiv effekt på PHN. I studie II, hvor der blev anvendt en placebo som kontrol, var AFG ikke bedre til at reducere smerter. Det samme gjorde sig gældende i studie III hvor vi
undersøgte effekten af AFG p˚a PMPS. Med baggrund i vores resultater kan vi ikke anbefale rutinemæssig brug af AFG til at behandling hverken PHN eller PMPS.
Bidragets oversatte titelBehandling af kroniske smerter med fedttransplantation
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Sørensen, Jens Ahm, Hovedvejleder
  • Thomsen, Jørn Bo, Bivejleder
  • Rose, Michael, Vejleder
Dato for forsvar31. mar. 2022
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 26. mar. 2022

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Behandling af kroniske smerter med fedttransplantation'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater