Assessment and experimental treatment of breast cancer-related lymphedema with adipose-derived regenerative cells and lipotransfer

Bidragets oversatte titel: Undersøgelse og eksperimentel behandling af lymfødem efter brystkræft med fedt-deriverede celler og fedttransplantation

Mads Gustaf Jørgensen

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstrakt

Lymfødem kan være en invaliderede senfølge efter brystkræftbehandling. Tilstanden karakteriseres ved lymfestase i armen, som medfører hævelse af armen, som følge af væskeophobning og øget fedtvolumen. Behandlinger rettet mod lymfødem forsøger grundlæggende at mindske armens størrelse og at patienternes livskvalitet. Stamceller har vist lovende behandlingsresultater for lymfødem i dyreforsøg og mindre kliniske forsøg. Der mangler dog sikker videnskabelig evidens for stamcellers effekt på lymfødem og der er en ringe forståelse for betydningen af de patientrapporterede og objektive sværhedsgrad af lymfødem.


Denne PhD afhandling indeholder resultater fra fire kliniske studier, der anvender observationelle og eksperimentelle forskningsmetoder. Hovedformålet med afhandlingen var at undersøge effekten af stamceller til mulig behandling af lymfødem efter brystkræft og sekundært at undersøge symptomer og sammenligne vævssammensætning af lymfødem i forhold til den ranske arm.


Studie 1: Dette var et fase-1 klinisk forsøg med fire års opfølgning (n= 10), som undersøgte stamceller til behandling af lymfødem. Studiets resultater viste en markant forbedring af patienternes subjektive opfattelse af deres symptomer relateret til lymfødem. Resultaterne viste dog ingen målbar reduktion i lymfødemet, hvilket også var set ved 1års resultaterne.


Studie 2: Dette var et observationelt studie (n= 1067), som undersøgte betydningen af lymfødem for patienternes livskvalitet. Resultaterne viste, at patienter med lymfødem efter brystkræft havde markant forringet livskvalitet sammenlignet med patienter uden lymfødem. Overraskende viste resultaterne også, at forventede betydningsfulde faktorer som BMI, lymfødemets sværhedsgrad, lymfødem i hånden og i den dominante arm kun havde mindre betydning for livskvaliteten.


Studie 3: Dette var et observationelt studie (n= 206), som undersøgte betydningen af roseninfektion på lymfødemets sammensætningen. Resultaterne viste at blot én tidligere rosen-infektion var associeret til markant mere fedtvæv- og væskeophobning i armen. Derudover viste resultaterne, at patient-faktorer som BMI, fedtprocent i kroppen og arm dominans også var associeret til en betydelig øget mængde af fedtvæv og væske i armen.


Studie 4: Dette var et klinisk lodtrækningsforsøg (n= 80), som undersøgte om stamcellebehandling kunne lindre lymfødem. Resultaterne demonstrerede identiske forbedringer i både behandlings- og placebogruppen. Faktisk oplevede begge grupper en subjektiv forbedring, men ingen reel målbar forbedring i lymfødemets størrelse i hverken behandlings- eller placebogruppen.
Bidragets oversatte titelUndersøgelse og eksperimentel behandling af lymfødem efter brystkræft med fedt-deriverede celler og fedttransplantation
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Sørensen, Jens Ahm, Hovedvejleder
  • Thomsen, Jørn Bo, Bivejleder
  • Bygum, Anette, Bivejleder
  • Ingwersen, Kim Gordon, Bivejleder
Dato for forsvar17. dec. 2021
Udgiver
DOI
StatusUdgivet - 11. apr. 2022

Note vedr. afhandling

Afhandlingen kan læses på SDUs bibliotek.

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Undersøgelse og eksperimentel behandling af lymfødem efter brystkræft med fedt-deriverede celler og fedttransplantation'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater