Arbejdsmarkedets institutioner og dynamik

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference-proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstrakt

På mange måder er vilkårene på det danske arbejdsmarked blevet mere markedsorienteret de seneste 10 til 20 år. Årsagerne hertil er flere, men nedbrydelsen af toldbarrierer som følge af åbningen af EU’s indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed ikke mindst efter optagelsen af en lang række østeuropæiske lande i EU har spillet en væsentlig rolle.
Dette afspejler sig bl.a. i, hvordan løn og ansættelsesvilkår aftales og udvikles. Det vigtigste træk ved ændringerne i reguleringen af lønforholdene er den betydelige decentralisering af løndannelsen i både den private og den offentlige sektor. I den private sektor qua overgangen til mindstelønssystemer og til overenskomster uden lønsats og i den offentlige sektor qua indførelsen af lokal løndannelse. Det opnås herved, at den enkeltes aflønning både kan afspejle virksomhedens/organisationens generelle økonomiske vilkår og den enkeltes egen indsats. Decentraliseringen er dog naturligt nok meget mere udpræget i den private sektor, mens løndannelsen i den offentlige sektor stadig må betegnes som relativt centraliseret. Forhandlingsstrukturen har bl.a. vist sin styrke ved hurtigt at kunne tilpasse lønudviklingen i den private sektor til kriseforholdene efter 2008, ligesom lønudviklingen i den offentlige sektor også meget hurtigt har tilpasset sig et niveau, der er mere realistisk i krisetider, bl.a. vha. reguleringsordningen, der tilpasser de offentligt ansattes lønninger i forhold til de privatansattes.
Det danske arbejdsmarked har siden 1990erne på en heldig måde kombineret fleksibilitet (lav ansættelsesbeskyttelse) med sikkerhed (høje dagpenge) og en aktiv arbejdsmarkedspolitik, idet de to sidste elementer dog er svækket noget i de senere år, hvorved det danske arbejdsmarked får flere lighedspunkter med de angelsaksiske meget lidt regulerede arbejdsmarkeder. Dog er både aftalestrukturen mellem arbejdsmarkedets parter stadig intakte, men hvorvidt dette varer ved afhænger både af, hvorvidt politikerne ønsker at bevare dette system eller fortsat tenderer mod at udhule det, og af om arbejdsmarkedets parter selv viser sig i stand til at finde fremsynede løsninger på de dilemmaer og problemer, de står over for i fremtiden.
TitelDen offentlige sektors økonomi
RedaktørerBent Greve, Jesper Jespersen
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Publikationsdatojun. 2019
Udgave4.
Sider221-261
Kapitel10
ISBN (Trykt)9788741274065
StatusUdgivet - jun. 2019

Emneord

• arbejdsmarked
  • arbejdskonflikter
  • kollektive overenskomster
  • løndannelse
  • arbejdsmarkedspolitik
  • fagforeninger
  • arbejdsgiverforeninger
  • flexicurity

Citationsformater

Scheuer, S. (2019). Arbejdsmarkedets institutioner og dynamik. I B. Greve, & J. Jespersen (red.), Den offentlige sektors økonomi (4. udg., s. 221-261). Hans Reitzels Forlag.