TY - JOUR
T1 - Afhænger ændringer i smerte, funktion og livskvalitet efter GLA:D® af individuelle faktorer blandt folk med knæ- eller hofteartrose?
AU - Grønne, Dorte Thalund
AU - Skou, Søren Thorgaard
AU - Roos, Ewa Maria
PY - 2024/1/24
Y1 - 2024/1/24
N2 - De kliniske retningslinjer anbefaler superviseret træning i kombination med patientuddannelse som førstevalget til behandling af knæ- og hofteartrose. GLA:D® er et behandlingstilbud udbredt over hele Danmark, der er designet i overensstemmelse med de kliniske retningslinjer og i tæt dialog med praksis. Eksisterende forskning peger i retning af, at ændringer i smerte, funktion og livskvalitet efter GLA:D® ikke afhænger af individuelle faktorer. Det er undersøgt, om følgende faktorer har indflydelse på patientens resultater efter GLA:D® i Danmark: fysisk aktivitetsniveau, oplevelse af instabilitet i knæet, om personen primært henvender sig pga. knæ- eller hofteartrose, symptomer på lumbal spinalstenose, komorbiditeter og socioøkonomiske forhold. GLA:D® eller tilsvarende behandling kan derfor tilbydes personer med knæ- eller hofteartrose med en forventning om, at den enkelte deltager opnår en gennemsnitlig forbedring. Samlet set er evidensen på området dog begrænset og der er behov for mere forskning for at bekræfte undersøgelsernes fund samt afdække betydningen af andre faktorer, der endnu ikke er undersøgt, men potentielt kan påvirke resultatet.
AB - De kliniske retningslinjer anbefaler superviseret træning i kombination med patientuddannelse som førstevalget til behandling af knæ- og hofteartrose. GLA:D® er et behandlingstilbud udbredt over hele Danmark, der er designet i overensstemmelse med de kliniske retningslinjer og i tæt dialog med praksis. Eksisterende forskning peger i retning af, at ændringer i smerte, funktion og livskvalitet efter GLA:D® ikke afhænger af individuelle faktorer. Det er undersøgt, om følgende faktorer har indflydelse på patientens resultater efter GLA:D® i Danmark: fysisk aktivitetsniveau, oplevelse af instabilitet i knæet, om personen primært henvender sig pga. knæ- eller hofteartrose, symptomer på lumbal spinalstenose, komorbiditeter og socioøkonomiske forhold. GLA:D® eller tilsvarende behandling kan derfor tilbydes personer med knæ- eller hofteartrose med en forventning om, at den enkelte deltager opnår en gennemsnitlig forbedring. Samlet set er evidensen på området dog begrænset og der er behov for mere forskning for at bekræfte undersøgelsernes fund samt afdække betydningen af andre faktorer, der endnu ikke er undersøgt, men potentielt kan påvirke resultatet.
M3 - Tidsskriftartikel
SN - 2596-982X
JO - Dansk Sportsmedicin
JF - Dansk Sportsmedicin
ER -