Active compounds in biomimetic membranes: translating external trigger signals into mechanical responses of a lipid matrix

Chen Shen

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstrakt

De mest essentielle byggestene i biomembraner er lipoider og proteiner. Af disse, er proteiner sædvanligvis betragtet som de centrale aktanter hvad angår afvikling af de essentielle funktioner i aktive membraner. En generel egenskab ved aktive komponenter er, at disse forårsager konformationelle ændringer i værtsmembranen under påvirkning af eksterne signaler, som eksempelvis kan være relateret til lysabsorption. I dette projekt er der valgt to potentielt aktive membrankomponenter, der henholdsvist er et kunstigt designet lipoid kaldet azobenzene-cholesterol (azo-chol), og et naturligt proteinkompleks kaldet fotosystem 1 (PS-1). Deres potentielle rolle som membranaktivator er undersøgt via modelsystemer, hvor den lysafhængige isomerisering af azo-chol blev karakteriseret ved brug af UV-VIS spektroskopi, mens indvirkningen på membranen blev analyseret ved brug af neutron-spektroskopi, grazing indfaldende røntgenstråle diffraktion, neutron- og røntgenstråle-reflektometri, og Langmuir kompression. PS-1 komplekset blev undersøgt i en bufferopløsning med neutron-spektroskopi. I denne forbindelse kunne det konstateres, at dynamikken af PS-1 er associeret med lysinducerede responser. Resultaterne viser, at begge kandidater har en evne til at omsætte lys til modifikationer i en tilstødende matrix. De første resultater er præsenteret og diskuteret i forhold til en hypotese om, at lokale forstyrrelser udbreder sig til membranens matrix.
OriginalsprogEngelsk
Vejledere/rådgivere
  • Klösgen, Beate, Vejleder
  • Pieper, Jörg, Vejleder, Ekstern person
Dato for forsvar31. okt. 2016
UdgivelsesstedOdense
Udgiver
StatusUdgivet - 2017

Note vedr. afhandling

grad tildelt i 2016

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Active compounds in biomimetic membranes: translating external trigger signals into mechanical responses of a lipid matrix'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater