Accelerometry- and Temperature-Based Algorithms to Assess Sleep Habits Among Danish Children and Adolescents

Esben Høegholm Lykke*

*Kontaktforfatter

Publikation: AfhandlingPh.d.-afhandling

Abstract

Introduktion: Søvn er et vigtigt element i sundhedsfremme og kvantificeringen af søvn er blevet forbedret med moderne teknologi. Polysomnografi betragtes som guldstandarden, og giver en dybdegående indsigt i søvn, men er omkostningsfuld. Omvendt er accelerometri en billigere og mindre invasiv metode, især til længere optagelser i hjemmet. Maskinlæring er et værktøj, der har potentialet til at automatisere og lette arbejdet med at estimere søvn fra accelerometridata. Dog er der tre udfordringer: at producere pålidelig træningsdata, sikre integriteten af data og effektivt bruge data til at estimere søvn. For det første er det nødvendigt at have tilstrækkeligt med nøjagtige annotationer i data for superviseret effektiv maskinlæring, hvilket understreger vigtigheden af metoder til manuelle annotationer baseret på accelerometridata. For det andet, for at udføre korrekte analyser, er det essentielt at detektere og fjerne perioder, hvor sensoren ikke er båret. Det kan være udfordrende at identificere perioder, hvor sensorene ikke bæres, da traditionelle metoder som logbøger kan være fejlbehæftede. Eksisterende algoritmer kan forbedre denne detektering, men deres nøjagtighed er stadig genstand for debat. Endelig, når data er blevet korrekt indsamlet og bearbejdet, er det afgørende at anvende det effektivt. Nuværende metoder til at estimere søvn ved brug accelerometre er baseret på data fra håndleds- og hoftebårne sensorer, mens data fra accelerometre, der bæres på låret, stort set er uudnyttede i forhold til at estimere søvn.


Formål: Denne afhandling har følgende formål. For det første vurderes præcisionen af manuel annotation af sengetider i accelerometridata sammenlignet med EEG-baserede sengetider og søvndagbøger. For det andet undersøges eksisternede og nye algoritmer og maskinlæringsmodeller til at detektere perioder, hvor accelerometeret ikke er båret. Endeligt udvikles maskinelæringsmodeller til søvnklassifikation og estimering af søvnkvalitetsmål ved brug af data fra accelerometre, der bæres på låret og sammenligner med EEG-baserede søvnoptagelser. Samlet set søger denne afhandling at forstå potentialet og udfordringerne ved at anvende maskinlæring til at estimere søvn via accelerometri.


Metoder: Til artikel I benyttedes accelerometerdata fra hofte og lår fra 14 børn og 19 voksne. Ved hjælp af Audacity, et open-source lydredigeringsprogram, annoterede tre bedømmere hver accelerometeroptagelserne ved at markere tidspunkter for, hvornår personen gik i sengen, og hvornår de stod ud af sengen. Der blev udført to runder med annotationer for at teste pålideligheden. ‘Ground truth’ baseredes på EEG-søvnoptagelserne. Overensstemmelse blev målt ved hjælp af intraklassekorrelationskoefficienten og BlandAltman-analyser.

Artikel II anvendte accelerometerdata fra sensorer placeret på håndleddet, låret og hoften. På samme måde som beskrevet i artikel I, annoteredes perioder hvor sensorerne ikke blev båret i lår- og hoftedata fra 64 personer og håndledsdata fra 42 personer. Tre varianter af decision trees blev trænet på 79.2% data fra hofte og lår og det resterende data blev brugt til test. Hyperparametre blev optimeret gennem en fem-foldig krydsvalidering. Ekstern validering blev udført på al håndledsdata. Alle inkluderede algoritmer og modeller blev evalueret ved hjælp af mål afledt af confusion matricer.

Til artikel III benyttedes accelerometri og EEG-baserede søvnoptagelser fra børn i alderen 4-17 år. Dataforarbejdningen omfattede et lowpass Butterworth-filter, fjernelse af perioder, hvor sensorerne ikke blev båret via metode fra artikel II og et sæt på 64 prædiktorer blev konstrueret. Søvnoptagelserne blev medianfiltreret i 5 og 10 minutters vinduer inden modellerne blev trænet, for at fange sande opvågninger bedre. To model-strategier blev anvendt, en sekventiel tilgang med fire par af binære klassifikationsmodeller og den anden strategi anvendte en multiklasse model. Hyperparameteroptimering blev udført ved hjælp af ti-fold Monte Carlo krydsvalidering på de binære klssifikationsmodeller. En ubalance i træningsdata blev afhjulpet ved hjælp af synthetic minority oversampling technique. Data til træning af multiklasse-modellen blev opdelt i et forhold på 50/25/25 for træning, validering og test. For begge strategier blev F1 score anvendt som optimeringsmål. For at vurdere præstationen på alle modeller blev der anvendt mål afledt af confusion matricer og for at forstå effektiviteten af vores modeller til at estimere søvnkvalitetsmål blev Bland-Altman-plots og Pearson-korrelationer anvendt.


Resultater: Resultaterne fra artikel I viste fremragende enighed både mellem bedømmere og inden for samme bedømmer. Derudover var Bland-Altman limits of agreement cirka ±30 minutter samtidig med en minimal gennemsnitsbias for manuelle annotationer sammenlignet med EEG-baserede tidspunkter for tid i sengen og søvndøgbøger.

I artikel II, for perioder længere end 60 minutter var de etablerede algoritmer, som på forskellig vis detekterer perioder uden acceleration, de mest effektive og opnåede F1-score over 0,96. Decision trees viste sig at præstere bedst på perioder kortere end 60 minutter og opnåede en F1-score på over 0,74 på tværs af alle sensorplaceringer. De nyligt udviklede deep learning- og random forest-modeller kunne ikke matche disse resultater.

I artikel III vist XGBoost-modellen sig bedst til at bestemme søvn sammenlignet med EEG søvnoptagelser. Modellen viste små afvigelser i tid i sengen (0,2 minutter), total sovetid (-7,0 minutter), søvneffektivitet (-1,1%) og vågen efter først søvn (-0,9 minutter). Derudover viste denne model en moderat korrelation på 0,66 med total søvntid. Vores resultater vist limits of agreements som var sammenlignelige med tidligere studier på hofte- og håndledssensorer. Specifikt viste total søvntid limits of agreements på -95,5 minutter til 81,4 minutter.


Konklusion: Samlet set undersøger denne afhandling pålideligheden og præcisionen af metoder inden for bearbejdning af accelerometerdata og søvndetektering. Artikel I understreger at manuel annotatering stemmer overens med EEG-baserede og selvrapporterede sengetider. Artikel II fremhævede nuancerne ved detektering af perioder, hvor sensorerne ikke bæres og viste at visse metoder præsterer bedst for specifikke varigheder af perioderne. Artikel III fremhæver XGBoost-modellen som bedst til at klassificere søvn på data fra accelerometre på låret og viser sammenligelige resultater i forhold til metoder, der anvender maskinlæringsmodeller på data fra hofter og håndled. Dog er der stadig udfordringer med at identificere perioder, hvor man er vågen i sengen. Derudover understreger limits of agreements udfordringer i forhold til at vurdere individuelle søvnkvalitetsmål, hvilket er i tråd med tidligere fund fra sensorer, der bæres på håndleddet og hoften.
OriginalsprogEngelsk
Bevilgende institution
  • Syddansk Universitet
Vejledere/rådgivere
  • Brønd, Jan Christian, Hovedvejleder
Dato for forsvar18. dec. 2023
Udgiver
StatusUdgivet - 4. dec. 2023

Note vedr. afhandling

Afhandlingen kan læses på SDUs bibliotek. 

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Accelerometry- and Temperature-Based Algorithms to Assess Sleep Habits Among Danish Children and Adolescents'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater