12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model

Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer

Christian Hollemann Pedersen, Kasper Norman, Sidse Christensen, Laurits Rohden Skov, Tine Curtis

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

Resumé

Usund kost og fysisk inaktivitet er væsentlige risikofaktorer for sygdom. Derfor er viden om effektive indsatser, der kan fremme sund kost og fysisk aktivitet af stor betydning for kommunerne, der har en helt central rolle i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde. Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har gennemgået den danske og internationale litteratur for at identificere indsatser, der virker, og vurderet indsatsernes anvendelighed for danske kommuner i samarbejde med en arbejdsgruppe i Sund By Netværket. Resultatet offentliggøres nu i publikationen "12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model".

 

Anbefalinger for fire målgrupper

Publikationen indeholder 12 anbefalinger baseret på indsatser, der har vist effekt. Der er tre anbefalinger for hver af følgende målgrupper: børn i førskolealderen, skolebørn og unge, voksne og ældre. Gennemgangen af litteraturen viser, at især indsatser, hvor man ændrer rammerne for borgernes liv, har en effekt. Kommunerne kan derfor med fordel gøre brug af de arenaer, hvor de i forvejen møder borgerne i hverdagen; eksempelvis i børneinstitutioner og skoler og på de kommunale arbejdspladser. Der bør gennemføres indsatser relateret til både information, færdigheder samt omgivelser og tilgængelighed. Udover en beskrivelse af litteraturgennemgangen, eksempler og anbefalingerne, oplyser publikationen også om, hvor man kan finde mere information.

OriginalsprogDansk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagSyddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed
Antal sider79
ISBN (Trykt)978-87-984345-2-8
ISBN (Elektronisk)978-87-984345-6-6
StatusUdgivet - 2009

Emneord

  • Sundhedsfremme
  • Forebyggelse
  • Kost
  • Fysisk aktivitet

Citer dette

Pedersen, C. H., Norman, K., Christensen, S., Skov, L. R., & Curtis, T. (2009). 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model: Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer. København: Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed.
Pedersen, Christian Hollemann ; Norman, Kasper ; Christensen, Sidse ; Skov, Laurits Rohden ; Curtis, Tine. / 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model : Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer. København : Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed, 2009. 79 s.
@book{0bf80240d37911deb0fe000ea68e967b,
title = "12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model: Anbefalinger p{\aa} basis af litteraturen og lokale erfaringer",
abstract = "Usund kost og fysisk inaktivitet er v{\ae}sentlige risikofaktorer for sygdom. Derfor er viden om effektive indsatser, der kan fremme sund kost og fysisk aktivitet af stor betydning for kommunerne, der har en helt central rolle i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde. Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har gennemg{\aa}et den danske og internationale litteratur for at identificere indsatser, der virker, og vurderet indsatsernes anvendelighed for danske kommuner i samarbejde med en arbejdsgruppe i Sund By Netv{\ae}rket. Resultatet offentligg{\o}res nu i publikationen {"}12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model{"}.  Anbefalinger for fire m{\aa}lgrupper Publikationen indeholder 12 anbefalinger baseret p{\aa} indsatser, der har vist effekt. Der er tre anbefalinger for hver af f{\o}lgende m{\aa}lgrupper: b{\o}rn i f{\o}rskolealderen, skoleb{\o}rn og unge, voksne og {\ae}ldre. Gennemgangen af litteraturen viser, at is{\ae}r indsatser, hvor man {\ae}ndrer rammerne for borgernes liv, har en effekt. Kommunerne kan derfor med fordel g{\o}re brug af de arenaer, hvor de i forvejen m{\o}der borgerne i hverdagen; eksempelvis i b{\o}rneinstitutioner og skoler og p{\aa} de kommunale arbejdspladser. Der b{\o}r gennemf{\o}res indsatser relateret til b{\aa}de information, f{\ae}rdigheder samt omgivelser og tilg{\ae}ngelighed. Udover en beskrivelse af litteraturgennemgangen, eksempler og anbefalingerne, oplyser publikationen ogs{\aa} om, hvor man kan finde mere information.",
keywords = "Sundhedsfremme, Forebyggelse, Kost, Fysisk aktivitet, Health promotion, Prevention, Diet, Physical activity",
author = "Pedersen, {Christian Hollemann} and Kasper Norman and Sidse Christensen and Skov, {Laurits Rohden} and Tine Curtis",
year = "2009",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-984345-2-8",
publisher = "Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed",

}

Pedersen, CH, Norman, K, Christensen, S, Skov, LR & Curtis, T 2009, 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model: Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer. Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed, København.

12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model : Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer. / Pedersen, Christian Hollemann; Norman, Kasper; Christensen, Sidse; Skov, Laurits Rohden; Curtis, Tine.

København : Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed, 2009. 79 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

TY - RPRT

T1 - 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model

T2 - Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer

AU - Pedersen, Christian Hollemann

AU - Norman, Kasper

AU - Christensen, Sidse

AU - Skov, Laurits Rohden

AU - Curtis, Tine

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Usund kost og fysisk inaktivitet er væsentlige risikofaktorer for sygdom. Derfor er viden om effektive indsatser, der kan fremme sund kost og fysisk aktivitet af stor betydning for kommunerne, der har en helt central rolle i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde. Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har gennemgået den danske og internationale litteratur for at identificere indsatser, der virker, og vurderet indsatsernes anvendelighed for danske kommuner i samarbejde med en arbejdsgruppe i Sund By Netværket. Resultatet offentliggøres nu i publikationen "12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model".  Anbefalinger for fire målgrupper Publikationen indeholder 12 anbefalinger baseret på indsatser, der har vist effekt. Der er tre anbefalinger for hver af følgende målgrupper: børn i førskolealderen, skolebørn og unge, voksne og ældre. Gennemgangen af litteraturen viser, at især indsatser, hvor man ændrer rammerne for borgernes liv, har en effekt. Kommunerne kan derfor med fordel gøre brug af de arenaer, hvor de i forvejen møder borgerne i hverdagen; eksempelvis i børneinstitutioner og skoler og på de kommunale arbejdspladser. Der bør gennemføres indsatser relateret til både information, færdigheder samt omgivelser og tilgængelighed. Udover en beskrivelse af litteraturgennemgangen, eksempler og anbefalingerne, oplyser publikationen også om, hvor man kan finde mere information.

AB - Usund kost og fysisk inaktivitet er væsentlige risikofaktorer for sygdom. Derfor er viden om effektive indsatser, der kan fremme sund kost og fysisk aktivitet af stor betydning for kommunerne, der har en helt central rolle i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde. Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har gennemgået den danske og internationale litteratur for at identificere indsatser, der virker, og vurderet indsatsernes anvendelighed for danske kommuner i samarbejde med en arbejdsgruppe i Sund By Netværket. Resultatet offentliggøres nu i publikationen "12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model".  Anbefalinger for fire målgrupper Publikationen indeholder 12 anbefalinger baseret på indsatser, der har vist effekt. Der er tre anbefalinger for hver af følgende målgrupper: børn i førskolealderen, skolebørn og unge, voksne og ældre. Gennemgangen af litteraturen viser, at især indsatser, hvor man ændrer rammerne for borgernes liv, har en effekt. Kommunerne kan derfor med fordel gøre brug af de arenaer, hvor de i forvejen møder borgerne i hverdagen; eksempelvis i børneinstitutioner og skoler og på de kommunale arbejdspladser. Der bør gennemføres indsatser relateret til både information, færdigheder samt omgivelser og tilgængelighed. Udover en beskrivelse af litteraturgennemgangen, eksempler og anbefalingerne, oplyser publikationen også om, hvor man kan finde mere information.

KW - Sundhedsfremme

KW - Forebyggelse

KW - Kost

KW - Fysisk aktivitet

KW - Health promotion

KW - Prevention

KW - Diet

KW - Physical activity

M3 - Rapport

SN - 978-87-984345-2-8

BT - 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model

PB - Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed

CY - København

ER -

Pedersen CH, Norman K, Christensen S, Skov LR, Curtis T. 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet - den gode kommunale model: Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer. København: Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed, 2009. 79 s.