Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

Resumé

Denne rapport beskriver de økonomiske og sociale virkninger af øget anvendelse af lodret jordvarme i områder udenfor fjernvarmenettet. Dette har interesse set i et ressource- og landdistriktsperspektiv af flere grunde. Hvis man skal opfylde de officielle målsætninger om at nå et fossilfrit samfund i 2050 og målsætninger om at halvdelen af energiforbruget stammer fra vedvarende energi i 2030, så er en af metoderne at bruge el baseret på vedvarende energi i varmeforsyningen på landet, hvor bl.a. oliefyr gradvist skal udfases for at nå målene. For bygninger, som ligger i en passende afstand, og det vil i praksis sige i landsbyer, er kollektive jordvarmeanlæg en mulighed som i øjeblikket undersøges i en række pilotforsøg mht. de tekniske forhold omkring dimensionering mv. Det er formålet med denne rapport at se på hvilke faktorer, der spiller en rolle for investeringsforløbet og hvilken aktivitet, der kan forventes i landdistrikterne med hensyn til indkomstskabelse, beskæftigelse og skattegrundlagspåvirkning og dermed for det offentlige serviceniveau, som er en af forudsætningerne for fastholdelse af bosætningen i landsbyerne.
Analysen foretages som en udløber af et projekt, hvor der konkret gennemføres et pilot-projekt for at vurdere en række tekniske spørgsmål i tilknytning til etablering af kollektive jordvarmesystemer i områder, hvor den anvendte varmeteknologi typisk er enten individuelle oliefyr eller træpillefyr. Dette projekt har fået titlen KOLD, Kollektiv Op-varmning i LandDistrikterne.
På sigt vil de kollektive varmenet være særlig velegnede til modtagelse og dermed nyt-tiggørelse af overskudsvarme fra procesenergi og detailhandel i landsbyerne i såkaldte termonet og der vil være mulighed for at lagre energi fra vedvarende energikilder med års- og døgnvariation, hvilket er meget efterspurgt, efterhånden som vedvarende energi udgør en større andel af energiforsyningen.
Med den situation som landdistrikterne befinder sig i med hastig afvandring mod de større byområder vil etableringen af kollektive jordvarmeanlæg og termonettet være et kærkomment bidrag til at sænke omkostningerne ved at bo i de ikke fjernvarmebetjente områder.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedEsbjerg
ForlagSyddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning
Antal sider42
ISBN (Elektronisk)9788793462106
StatusUdgivet - 2017
NavnCLF Report
Nummer62

Emneord

  • Jordvarme landdistrikter fjernvarme kollektive

Citer dette

Jørgensen, H. P. (2017). Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter. Esbjerg: Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning. CLF Report , Nr. 62
Jørgensen, Henning P. / Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter. Esbjerg : Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning, 2017. 42 s. (CLF Report ; Nr. 62).
@book{79c97cf9fca349e8ab9c5823d2f87648,
title = "{\O}konomiske virkninger af kollektive jordvarmeanl{\ae}g i landdistrikter",
abstract = "Denne rapport beskriver de {\o}konomiske og sociale virkninger af {\o}get anvendelse af lodret jordvarme i omr{\aa}der udenfor fjernvarmenettet. Dette har interesse set i et ressource- og landdistriktsperspektiv af flere grunde. Hvis man skal opfylde de officielle m{\aa}ls{\ae}tninger om at n{\aa} et fossilfrit samfund i 2050 og m{\aa}ls{\ae}tninger om at halvdelen af energiforbruget stammer fra vedvarende energi i 2030, s{\aa} er en af metoderne at bruge el baseret p{\aa} vedvarende energi i varmeforsyningen p{\aa} landet, hvor bl.a. oliefyr gradvist skal udfases for at n{\aa} m{\aa}lene. For bygninger, som ligger i en passende afstand, og det vil i praksis sige i landsbyer, er kollektive jordvarmeanl{\ae}g en mulighed som i {\o}jeblikket unders{\o}ges i en r{\ae}kke pilotfors{\o}g mht. de tekniske forhold omkring dimensionering mv. Det er form{\aa}let med denne rapport at se p{\aa} hvilke faktorer, der spiller en rolle for investeringsforl{\o}bet og hvilken aktivitet, der kan forventes i landdistrikterne med hensyn til indkomstskabelse, besk{\ae}ftigelse og skattegrundlagsp{\aa}virkning og dermed for det offentlige serviceniveau, som er en af foruds{\ae}tningerne for fastholdelse af bos{\ae}tningen i landsbyerne. Analysen foretages som en udl{\o}ber af et projekt, hvor der konkret gennemf{\o}res et pilot-projekt for at vurdere en r{\ae}kke tekniske sp{\o}rgsm{\aa}l i tilknytning til etablering af kollektive jordvarmesystemer i omr{\aa}der, hvor den anvendte varmeteknologi typisk er enten individuelle oliefyr eller tr{\ae}pillefyr. Dette projekt har f{\aa}et titlen KOLD, Kollektiv Op-varmning i LandDistrikterne.P{\aa} sigt vil de kollektive varmenet v{\ae}re s{\ae}rlig velegnede til modtagelse og dermed nyt-tigg{\o}relse af overskudsvarme fra procesenergi og detailhandel i landsbyerne i s{\aa}kaldte termonet og der vil v{\ae}re mulighed for at lagre energi fra vedvarende energikilder med {\aa}rs- og d{\o}gnvariation, hvilket er meget efterspurgt, efterh{\aa}nden som vedvarende energi udg{\o}r en st{\o}rre andel af energiforsyningen.Med den situation som landdistrikterne befinder sig i med hastig afvandring mod de st{\o}rre byomr{\aa}der vil etableringen af kollektive jordvarmeanl{\ae}g og termonettet v{\ae}re et k{\ae}rkomment bidrag til at s{\ae}nke omkostningerne ved at bo i de ikke fjernvarmebetjente omr{\aa}der.",
keywords = "Jordvarme landdistrikter fjernvarme kollektive",
author = "J{\o}rgensen, {Henning P.}",
year = "2017",
language = "Dansk",
series = "CLF Report",
publisher = "Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning",
number = "62",

}

Jørgensen, HP 2017, Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter. CLF Report , nr. 62, Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning, Esbjerg.

Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter. / Jørgensen, Henning P.

Esbjerg : Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning, 2017. 42 s. (CLF Report ; Nr. 62).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

TY - RPRT

T1 - Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter

AU - Jørgensen, Henning P.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Denne rapport beskriver de økonomiske og sociale virkninger af øget anvendelse af lodret jordvarme i områder udenfor fjernvarmenettet. Dette har interesse set i et ressource- og landdistriktsperspektiv af flere grunde. Hvis man skal opfylde de officielle målsætninger om at nå et fossilfrit samfund i 2050 og målsætninger om at halvdelen af energiforbruget stammer fra vedvarende energi i 2030, så er en af metoderne at bruge el baseret på vedvarende energi i varmeforsyningen på landet, hvor bl.a. oliefyr gradvist skal udfases for at nå målene. For bygninger, som ligger i en passende afstand, og det vil i praksis sige i landsbyer, er kollektive jordvarmeanlæg en mulighed som i øjeblikket undersøges i en række pilotforsøg mht. de tekniske forhold omkring dimensionering mv. Det er formålet med denne rapport at se på hvilke faktorer, der spiller en rolle for investeringsforløbet og hvilken aktivitet, der kan forventes i landdistrikterne med hensyn til indkomstskabelse, beskæftigelse og skattegrundlagspåvirkning og dermed for det offentlige serviceniveau, som er en af forudsætningerne for fastholdelse af bosætningen i landsbyerne. Analysen foretages som en udløber af et projekt, hvor der konkret gennemføres et pilot-projekt for at vurdere en række tekniske spørgsmål i tilknytning til etablering af kollektive jordvarmesystemer i områder, hvor den anvendte varmeteknologi typisk er enten individuelle oliefyr eller træpillefyr. Dette projekt har fået titlen KOLD, Kollektiv Op-varmning i LandDistrikterne.På sigt vil de kollektive varmenet være særlig velegnede til modtagelse og dermed nyt-tiggørelse af overskudsvarme fra procesenergi og detailhandel i landsbyerne i såkaldte termonet og der vil være mulighed for at lagre energi fra vedvarende energikilder med års- og døgnvariation, hvilket er meget efterspurgt, efterhånden som vedvarende energi udgør en større andel af energiforsyningen.Med den situation som landdistrikterne befinder sig i med hastig afvandring mod de større byområder vil etableringen af kollektive jordvarmeanlæg og termonettet være et kærkomment bidrag til at sænke omkostningerne ved at bo i de ikke fjernvarmebetjente områder.

AB - Denne rapport beskriver de økonomiske og sociale virkninger af øget anvendelse af lodret jordvarme i områder udenfor fjernvarmenettet. Dette har interesse set i et ressource- og landdistriktsperspektiv af flere grunde. Hvis man skal opfylde de officielle målsætninger om at nå et fossilfrit samfund i 2050 og målsætninger om at halvdelen af energiforbruget stammer fra vedvarende energi i 2030, så er en af metoderne at bruge el baseret på vedvarende energi i varmeforsyningen på landet, hvor bl.a. oliefyr gradvist skal udfases for at nå målene. For bygninger, som ligger i en passende afstand, og det vil i praksis sige i landsbyer, er kollektive jordvarmeanlæg en mulighed som i øjeblikket undersøges i en række pilotforsøg mht. de tekniske forhold omkring dimensionering mv. Det er formålet med denne rapport at se på hvilke faktorer, der spiller en rolle for investeringsforløbet og hvilken aktivitet, der kan forventes i landdistrikterne med hensyn til indkomstskabelse, beskæftigelse og skattegrundlagspåvirkning og dermed for det offentlige serviceniveau, som er en af forudsætningerne for fastholdelse af bosætningen i landsbyerne. Analysen foretages som en udløber af et projekt, hvor der konkret gennemføres et pilot-projekt for at vurdere en række tekniske spørgsmål i tilknytning til etablering af kollektive jordvarmesystemer i områder, hvor den anvendte varmeteknologi typisk er enten individuelle oliefyr eller træpillefyr. Dette projekt har fået titlen KOLD, Kollektiv Op-varmning i LandDistrikterne.På sigt vil de kollektive varmenet være særlig velegnede til modtagelse og dermed nyt-tiggørelse af overskudsvarme fra procesenergi og detailhandel i landsbyerne i såkaldte termonet og der vil være mulighed for at lagre energi fra vedvarende energikilder med års- og døgnvariation, hvilket er meget efterspurgt, efterhånden som vedvarende energi udgør en større andel af energiforsyningen.Med den situation som landdistrikterne befinder sig i med hastig afvandring mod de større byområder vil etableringen af kollektive jordvarmeanlæg og termonettet være et kærkomment bidrag til at sænke omkostningerne ved at bo i de ikke fjernvarmebetjente områder.

KW - Jordvarme landdistrikter fjernvarme kollektive

M3 - Rapport

T3 - CLF Report

BT - Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter

PB - Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning

CY - Esbjerg

ER -

Jørgensen HP. Økonomiske virkninger af kollektive jordvarmeanlæg i landdistrikter. Esbjerg: Syddansk Universitet, Center for Landdistriktsforskning, 2017. 42 s. (CLF Report ; Nr. 62).