Økologi uden natur

En gentænkning af miljøorienteret æstetik

Jacob Bøggild (Oversætter), Torsten Bøgh Thomsen (Oversætter), Timothy Morton

• miljøæstetik
  • klima og littteratur

@book{2af9ec6fba0a442696926137833eda3b,
title = "{\O}kologi uden natur: En gent{\ae}nkning af milj{\o}orienteret {\ae}stetik",
abstract = "Fra bogens bagside:I det epokeg{\o}rende v{\ae}rk {\O}kologi uden natur er den centrale tanke et umiddelbart paradoks: For at t{\ae}nke og handle virkelig {\o}kologisk, m{\aa} vi opgive vores vanem{\ae}ssige ide om naturen. Denne ide, som if{\o}lge Timothy Morton reelt set blokerer for det, den gerne skulle befordre, sporer han tilbage til den romantiske {\ae}ra, da det var i romantikken, vi dannede os en ide om naturen som noget, der er adskilt fra os selv, og som vi kan forholde os {\ae}stetisk til. Som led i sin unders{\o}gelse t{\ae}nker Morton med og mod en lang r{\ae}kke centrale t{\ae}nkere, som fra antikken og frem til dag har reflekteret over vores forhold til vores omgivelser. Dertil indeholder bogen nybrydende l{\ae}sninger af romantiske digtere som Wordsworth, Coleridge og Blake og kritiske kommentarer til et v{\ae}ld af milj{\o}orienterede kunstv{\ae}rker inden for alle t{\ae}nkelige kunstarter. Bogen har siden sin udgivelse bevaret og udbygget sin relevans i takt med, at den globale opvarmning og relaterede milj{\o}­ m{\ae}ssige problemer i stigende grad er kommet p{\aa} den politiske, videnskabelige og kulturelle dagsorden.",
keywords = "m{\o}rk {\o}kologi, dark ecology, {\o}kologi uden natur, ecology without nature, {\o}kokritik, ecocriticism, romantikstudier, milj{\o}filosofi, milj{\o}{\ae}stetik, klima og littteratur",
author = "Jacob B{\o}ggild and Thomsen, {Torsten B{\o}gh} and Timothy Morton",
year = "2019",
month = "6",
day = "12",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93358-63-8",
publisher = "Forlaget Spring",

Morton, T 2019, Økologi uden natur: En gentænkning af miljøorienteret æstetik. oversat af Jacob Bøggild, Torsten Bøgh Thomsen, Forlaget Spring, København.

Økologi uden natur : En gentænkning af miljøorienteret æstetik. / Bøggild, Jacob (Oversætter); Thomsen, Torsten Bøgh (Oversætter); Morton, Timothy.

København : Forlaget Spring, 2019. 261 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Økologi uden natur

T2 - En gentænkning af miljøorienteret æstetik

AU - Morton, Timothy

A2 - Bøggild, Jacob

A2 - Thomsen, Torsten Bøgh

PY - 2019/6/12

Y1 - 2019/6/12

N2 - Fra bogens bagside:I det epokegørende værk Økologi uden natur er den centrale tanke et umiddelbart paradoks: For at tænke og handle virkelig økologisk, må vi opgive vores vanemæssige ide om naturen. Denne ide, som ifølge Timothy Morton reelt set blokerer for det, den gerne skulle befordre, sporer han tilbage til den romantiske æra, da det var i romantikken, vi dannede os en ide om naturen som noget, der er adskilt fra os selv, og som vi kan forholde os æstetisk til. Som led i sin undersøgelse tænker Morton med og mod en lang række centrale tænkere, som fra antikken og frem til dag har reflekteret over vores forhold til vores omgivelser. Dertil indeholder bogen nybrydende læsninger af romantiske digtere som Wordsworth, Coleridge og Blake og kritiske kommentarer til et væld af miljøorienterede kunstværker inden for alle tænkelige kunstarter. Bogen har siden sin udgivelse bevaret og udbygget sin relevans i takt med, at den globale opvarmning og relaterede miljø­ mæssige problemer i stigende grad er kommet på den politiske, videnskabelige og kulturelle dagsorden.

AB - Fra bogens bagside:I det epokegørende værk Økologi uden natur er den centrale tanke et umiddelbart paradoks: For at tænke og handle virkelig økologisk, må vi opgive vores vanemæssige ide om naturen. Denne ide, som ifølge Timothy Morton reelt set blokerer for det, den gerne skulle befordre, sporer han tilbage til den romantiske æra, da det var i romantikken, vi dannede os en ide om naturen som noget, der er adskilt fra os selv, og som vi kan forholde os æstetisk til. Som led i sin undersøgelse tænker Morton med og mod en lang række centrale tænkere, som fra antikken og frem til dag har reflekteret over vores forhold til vores omgivelser. Dertil indeholder bogen nybrydende læsninger af romantiske digtere som Wordsworth, Coleridge og Blake og kritiske kommentarer til et væld af miljøorienterede kunstværker inden for alle tænkelige kunstarter. Bogen har siden sin udgivelse bevaret og udbygget sin relevans i takt med, at den globale opvarmning og relaterede miljø­ mæssige problemer i stigende grad er kommet på den politiske, videnskabelige og kulturelle dagsorden.

KW - mørk økologi

KW - dark ecology