Uddannelses- og Forskningsministeriet - UV-C produceret ozon til desinfektion af fødevareproduktionslokaler

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

UV-C produceret ozon til desinfektion af fødevareproduktionslokaler. Jimco A/S har siden 1993 produceret luftrenseanlæg baseret på UV-C genereret ozon til nedbrydning af fedt- og lugtpartikler i udtrækskanaler i storkøkkener. Det er kendt at ozon ligeledes har en god bakteriedræbende effekt, som Jimco A/S ønsker at udnytte til opdyrkelse af et nyt forretningsområde; desinfektion af
fødevareproduktionslokaler. Jimco A/S er, via TEK Momentum på SDU, kommet i kontakt med virksomheden Vega Salmon A/S der producerer røget laks, og som efterlyser mere effektive metoder til desinfektion af produktionslokaler. I samarbejde med Lektor Birgitte H. Kallipolitis på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, SDU, kortlægges hvilke behandlingstider og niveauer af ozon der kræves til opnåelse af den ønskede desinfektion. Eliminering af Listeria bakterier er meget vigtig i en lakseproduktion. Derfor undersøges det om ozon har en bedre effekt end chlor på Listeria og kendte mutanter heraf. Endeligt studeres hvilke mekanismer Listeria udvikler over tid, til at beskytte sig mod
hhv. ozon og chlor. Jimco A/S ønsker med projektet at skabe et videnskabeligt grundlag til vurdering af dette nye forretningsområde. Projektet kan således, inden for meget kort tid, føre til ansættelse af adskillige nye medarbejdere og give en betydelig øget omsætning hos Jimco A/S. Endvidere kan projektet give danske fødevareproducenter adgang til ny og mere effektiv desinfektion af deres
produktionslokaler.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato21/06/201230/09/2013