The Cultural Legacy of AIDS in Denmark

  • Nebeling Petersen, Michael (PI)
  • Bissenbakker, Mons (Projektdeltager)
  • Danbolt, Mathias (Projektdeltager)
  • Møller, Kristian (Projektdeltager)
  • Nyegaard, Niels (Projektdeltager)
  • Frydendahl Larsen, Bolette (Projektdeltager)

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

"AIDS-krisens danske kulturhistorie" (CLAD) er det første forskningsprojekt, som indsamler, koder og analyserer den danske AIDS-historie. CLAD dokumenterer historien ved først at undersøge, hvordan HIV/AIDS opstod, blev omtalt og forstået i danske medier og dansk politik i perioden 1981-2016. Dernæst undersøger CLAD, hvordan historien blev oplevet, erfaret og følt af de mennesker, som blev ramt af den. Det vil ske vha. interviews og indsamlede kilder fra dem, som overlevede krisen, og ved at studere litteratur, kunst, film og TV fra 1981-2016, hvor forskellige kunstnere tolker og giver mening til sygdommen og dens effekter. Dermed fokuserer CLAD i mindre grad på sygdommens medicinske historie og i højere grad på, hvordan AIDS blev forstået, fortolket og levet i perioden.

Det er projektets tese at AIDS krisen forandrede vores seksuelle og intime kulturer, såvel som vores forståelse af seksualitet, identitet og køn. CLAD undersøger denne tese ved at analysere, hvordan AIDS-krisen skabte nye følelsesmæssige måder at høre til på, at begære på, at være sammen på og at forstå sig selv på. Projektet vil også undersøge, hvordan disse følelseskulturer stadig sætter spor i og rammer for vores nutidige kultur.

Til trods for at AIDS blev tacklet meget anderledes i Danmark end i USA, så er forskningen i feltet mest fra USA. Der er kun pletvise studier af de lokale historier i Danmark og Europa, og dermed vil CLAD skrive et vigtigt bidrag til både dansk og europæisk samtidshistorie.
AkronymCLAD
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201901/01/2022

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.