Novo Nordisk Fonden - ERNÆRINGSMÆSSIGE EFFEKTER VED MÆLKEFEDT I MÆLKEERSTATNINGER

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Mælkefedt er et vigtigt energisubstrat for nyfødte pattedyr, men indeholder også komponenter af stor betydning for udvikling af kroppens organer. I mælkeerstatninger til spædbørn erstattes mælkefedt imidlertid delvist med vegetabilske olier. Denne udskiftning sker dels på grund af formodede ernæringsmæssige fordele (fx forbedret essentiel fedtsyreforsyning) og dels af teknologiske og økonomiske årsager relateret til produktion af mælkeerstatning. Det videnskabelige grundlag for total udskiftning af fedtfraktionen er imidlertid svag. Inklusionen af vegetabilske fedtemulsioner er hovedsageligt styret af et ønske om at fedtsyresammensætningen skal ligne human mælk. Reservationen overfor bovint mælkefedt er imidlertid ikke tilstrækkeligt velbegrundet, og delvis inklusion af mælkefedt kan potentielt være bedre end udelukkende vegetabilsk fedt i forhold til immunitet og hjerneudvikling. Det er således vist, at øget mælkefedt kan forbedre metabolisme, immunitet og hjernefunktion. Der er et stort behov for bedre at forstå fordele og ulemper ved at tilsætte mælkefedt til modermælkserstatninger, herunder virkning på fordøjelighed, tarmmotilitet, immunitet og hjernefunktion. I dette projekt benytter vi en meget følsom grisemodel for bedre at beskrive de formodede fordele ved mælkefedt. Vi indleder projektet med at dokumentere omfanget af fedtfordøjende enzymer i bugspytkirtlen hos nyfødte grise. Dernæst dokumenteres hvorvidt mælkefedt kan være et bedre substrat end vegetabilsk fedt i grise med reduceret fordøjelseskapacitet. Dette gennemfører vi ved at studere tarm-, immunitets- og hjerneparametre hos grise som enten er født for tidligt, eller har manglende sekretion af de fedtemulgerende galdesalte fra leveren. Resultaterne vil give evidens for potentielle fordele ved bovint mælkefedt i tidligt liv.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/202031/12/2020