Kræftens Bekæmpelse - KRAS Splice switching oligonucleotide baseret behandling af lunge og tarm kræft

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Mindst 1/3 af alle cancere har mutationer i RAS onkogenerne (HRAS, NRAS og KRAS), der er muteret i tre af de fire mest dødelige cancere (lunge, tarm og bugspytskirtelkræft). Hovedparten af alle RAS mutationer findes i exon 2, hvor de ændrer kodon 12 og 13, hvilket fører til et overaktivt protein.

Dette projektet er baseret på vores undersøgelser af en atypisk patient med Costello Syndrom (CS), der førte til den meget overraskende opdagelse, at mutationer i HRAS codon 12 og 13 kan forhindre bindingen af specielle splicnings proteiner og dermed splicingen af exon 2.
Dette slukker for RAS aktiviteten.

CS patienten demonstrerede altså, at RAS exon 2 er svært at splice og at når det fejlssplices slukkes, der for det onkogene RAS, med deraf følgende mildere sygdomsforløb.

Dette pegede på en helt ny måde til at slukke for disse alvorlige kræftgener, nemlig ved at få dem til at fejlsplice. Baseret på dette har vi udviklet Splice Switching Oligonukleotider (SSOer), der ligesom mutationer kan forhindre exon 2 splicing og slukke for RAS. Vi har i cellekulturer vist, at SSOerne kan bremse cancerceller vækst og føre til, at de dør.

Vi har endvidere vist, at vores SSOer specifikt kan ramme det muterede RAS, som jo kun findes i kræftcellerne. Dette vil kunne mindske bivirkningerne ved behandling, da det kun er det syge RAS gen, der rammes.

I dette projekt vil vi teste de SSOer, som vi har udviklet til at slukke for KRAS, ved at afprøve dem i musemodeller for tarm- og lungekræft.

Vi tror, at vores helt nye approach, hvor vi udbytter vores viden om en ikke hidtil kendt svaghed ved RAS generne, vil kunne føre til udvikling af effektive SSO baserede behandlinger mod de kræftformer, hvor RAS onkogenerne spiller en meget vigtig rolle.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201831/12/2018