Personlig profil

Forskningsområde

Erhverv og innovation 
Bosætning og livskvalitet i landdistrikter afhænger af, at der findes arbejdspladser. Mange kommuner og lokalsamfund har en stor opmærksomhed omkring, hvordan man skaber og fastholder en erhvervsmæssig aktivitet. Forskningen bidrager med en mere detaljeret forståelse af den erhvervsøkonomiske udvikling på det kommunale og subkommunale niveau, og den analyserer kendetegn, årsager, sammenhænge og konsekvenser. 

Der er i det meste af den vestlige verden en trend i retning af, at man ser naturressourcerne som en bredere og mere kompleks produktionsfaktor og et omdrejningspunkt for en intensiv innovation og aktiv forvaltning. Landmændene er ikke kun fødevareproducenter, men skal også være energiproducenter, landskabsforvaltere, naturudviklere, oplevelsesproducenter m.m. Det kan give landdistrikterne konkurrencefordele på nye måder. Med et ressourcebaseret afsæt har forskningen fokus på det fremadrettede i landdistrikternes erhvervsudvikling.

Turisme
Et hovedfelt for forskningen er innovation i turisme. Fornyelsesprocesserne finder sted blandt andet på grund af en teknologisk udvikling, men også fordi forbrugerne stiller nye krav. Udvikling af turisme i landdistrikterne afhænger af samarbejde og aktiv vidensoverførsel. Forskningen analyserer blandt andet LAG’ernes og de regionale turistudviklingsselskabers indsatser på området.

Fysisk planlægning
Landskaber og landsbyer er i en stadig forandring. Landdistrikterne er under pres på grund af befolkningsmæssig udtynding og ændrede produktionsforhold, og der er brug for at se på de planlægningsmæssige virkemidler på nye måder. Forskningen beskæftiger sig med, hvordan man kan skabe attraktive landsskaber og bebyggelser. Inddragende planlægningsformers rolle i disse forandringsprocesser er ligeledes et tema for forskningen.

CV

CV Anne-Mette Hjalager

 
Uddannelser

1986: Ph.d.-grad (erhvervsforskerordningen) fra Aalborg Universitet, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning. Virksomhedspartner Nellemann, rådgivende ingeniører og planlæggere. Projekttitel: Lokal erhvervsudvikling i informationssamfundet.

1981: Arkitekt fra Afdelingen for Byplanlægning, Arkitektskolen i Aarhus. Afgangsopgave: Lokal erhvervsudvikling og virksomhedernes organisationsformer.

1980: HD i organisation fra Handelshøjskolen i Århus. Specialetitel: Medarbejderledede virksomheder.


Arbejdskarriere

2011- : Professor mso, Centerleder for Center for Landdistriktsforskning

2009-2010 (juni): Lektor (40%-stilling) ved Syddansk Universitet, Institut for Historie, knyttet til Center for Turisme, Innovation og Kultur i forbindelse med INNOTOUR. Forskningsfelt: Innovation i turisme.

1999-2011: Selvstændig virksomhed – Advance/1. Deltagelse i kontraktforskning, løsning af rådgivningsopgaver, evalueringsarbejde, undervisning m.v.

1997-1999: Forskningslektor ved Institut for Organisation, Handelshøjskolen i Århus. Forskningsfelt: Interorganisatorisk læring. Gæsteforsker ved Bocconi Universitetet, Milano, 1997.

1991-1997: Selvstændig virksomhed – Advance/1. Deltagelse i kontraktforskning, løsning af rådgivningsopgaver, evalueringsarbejde, undervisning m.v.

1984-1991: Konsulent og projektleder ved Nellemann, Rådgivende Ingeniører og Planlæggere. 1984-1986 ansat i erhvervsforskerforløb. Løsning af konsulentopgaver inden for strategi og planlægning primært i kommuner og amter.

1981-1984: Forskningsmedarbejder ved AKF (Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut) på projekt om lokal erhvervspolitik. 1982 udlånt halvtids til NordREFO: Nordisk Institut for Regionalpolitisk Forskning.


Andre aktiviteter

1991 -: Deltagelse i internationale forskningskonferencer, oftest med paper, 2-3 gange per år. Keynotes: ATLAS, Dublin, 2001; Regional Studies Association, Aalborg, 2008; Nordic Symposium, Akureyri, 2010.

1991-1996: Redaktionsmedlem ved Tidsskriftet Byplan

1995 -: Censor ved de erhvervsøkonomiske og geografiske uddannelser ved alle landets universiteter. Endvidere censor ved arbejdsmarkedsuddannelserne ved Ålborg Universitet.

1995 -: Gæsteforelæser ved danske og udenlandske universiteter, 2-3 gange per år.

1997-1998: Dansk repræsentant ved af High Level Group on Tourism Employment, nedsat af EU-Kommissionen

1999-2000 -: Medlem af By- og Erhvervsudvalget, nedsat af miljøministeren.

2000 –: Reviewer ved en række tidsskrifter, herunder: Annals of Tourism Research, Tourism Management, Scandinavian Journal for Hospitality and Tourism Research, Anatolia, Tourism Economics, Tourism Geographies. 4-5 reviews per år.

2004 -: Associate editor ved Scandinavian Journal for Hospitality and Tourism Research. Editorial board member ved Journal of Service Business

2006 -: Mentor for indvandrerkvinder under Kvinfos mentorprogram.

2007-2009: Advisory Board medlem ved TIC, Syddansk Universitet.

2010 - : Medlem af scientific board ved “Opplevelser i Nord” finansieret af Norges Forskningsråd.

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Anne-Mette Hjalager er aktiv. Disse emneordskoncepter kommer fra denne persons arbejde. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • 1 Lignende profiler

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejder på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller