Personlig profil

Forskningsområder

Jeg arbejder inden for forskningsfeltet uddannelsesvidenskab, og mine primære forskningsområder omfatter dialogisk undervisning, dannelse, undervisningskvalitet og undervisning for bæredygtig udvikling.

Jeg er i øjeblikket ansat som postdoc i projektet Eco-engagement and Eco-literacy, finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond (DFF). I projektet undersøger jeg, hvordan to forskellige dialogiske undervisningsformer påvirker gymnasieelevers engagement i bæredygtigheds- og klimarelaterede problemstillinger. Eleverne udfylder et spørgeskema før og efter interventionerne. Den første interventionstype er online Video Clubs, hvor eleverne bliver tildelt forskellige dialogiske roller og undersøger åbne spørgsmål relateret til bæredygtighed. Den anden type intervention er filosofiske dialoger faciliteret af en erfaren facilitator fra projektgruppen.

Derudover er jeg leder af fokusområdet “Bæredygtighed” ved Center for Gymnasie- og Erhvervsuddannelsesforskning, og medlem af Elite Center for Understanding Human Relationships with the Environment (CUHRE).

I min forskning kombinerer jeg kvalitative tematiske analyser med spørgeskemaundersøgelser. Med en uddannelsesmæssig baggrund i filosofi trækker jeg desuden i høj grad på begrebsanalyse i mit arbejde.

I min ph.d.-afhandling (forsvaret i 2024) undersøgte jeg spændingsfeltet mellem dannelsesorienterede idealer for dialogisk undervisning og det stærke fokus på effektivitet og målorientering i nordiske klasserum. Som en del af det nu afsluttede projekt Quality in Nordic Teaching (QUINT) har jeg samarbejdet med forskere fra de fem nordiske lande om at undersøge og diskutere kriterier for vurdering af den observerede kvalitet af dialogiske undervisningspraksisser. I den forbindelse udviklede jeg forskningsmetoder til at identificere dialogiske kvalitetsmarkører. Disse anvendes nu i forsknings- og udviklingsprojektet Filosofi i Skolen ved SDU, hvor vi udvikler og afholder kompetenceudviklingskurser for lærere og pædagoger.

Uddannelse (Akademiske kvalifikationer)

Uddannelsesvidenskab, Ph.d., Quality in Educational Dialogue - Investigating Dialogic Practices in Nordic Classrooms, Syddansk Universitet

1. sep. 20195. nov. 2025

Dimissionsdato: 5. nov. 2024

Filosofi, cand.mag, Det Humanistiske Fakultet

Dimissionsdato: 31. jan. 2019

Emneord

  • Almendidaktik
  • Dannelsesteorier
  • Skoleuddannelser

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Cæcilie Damgaard Ketil Hejl er aktiv. Disse emneordskoncepter kommer fra denne persons arbejde. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • 1 Lignende profiler

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejder på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller