Billede af Marianne Børch

Marianne Børch

dr.phil.

  • Campusvej 55

    5230 Odense M

    Danmark

Hvis du har foretaget ændringer i Pure, vil de snart blive vist her.

Personlig profil

Forskningsinformation


Marianne Børch beskæftiger sig primært med ældre engelsksproget litteratur, hvor favoritterne er Geoffrey Chaucer, den anonyme Gawain-forfatter og John Milton. Disse forfattere er mirakuløst i stand til at nå nutidens læser, fordi de er så bevidste om, at ’the medium is the message’ - mao., stringent analyse af deres formelle valg giver indsigt i historiens verdensbilleder, der ellers er afsluttede og dermed gået tabt i mindre præcist formulerede tekster (for slet ikke at tale om materielle historiske levn).

Marianne Børchs særlige fokus i læsningen af ældre tekster er idehistorisk, hvilket metodemæssigt kræver en næslæsende historicisme, koblet med det moderne bliks øje for det historisk atypiske, men mulige og forandringsgenererende. De centrale ideer i Marianne Børchs forskning gælder det moderne identitetsbegrebs opståen, de forskellige måder hvorpå fænomenet mennesket er blevet konceptualiseret gennem tiden og sammenhængen mellem disse foranderlige begreber og litteraturhistoriens skiftende præferencer for hhv. ’realisme’ og ’romance’.

I de sidste årtier er en række af den ældre litteraturs foretrukne genrer og stiltræk – som i tre århundreder har ført en tilbagetrukken og lidet respekteret tilværelse – dukket op på ny: Fantasy-litteraturen og magic realism-bølgen (i positive såvel som ’mørke’ manifestationer) puster nyt liv i ridderromanen (romancen) med dens udvidede virkelighedsbegreb og type-baserede personskilding. Kort og opsummerende kan man tale om en ’Return of the Enlightenment Repressed,’ idet de nye tendenser indebærer en stigende interesse for de irrationelle, fantasi-skabte og følelses-motiverede sider af mennesket.

Marianne Børchs største forskningsindsats er doktorafhandlingen Chaucer’s Poetics i to bind fra 1993. I øjeblikket er en bog under udarbejdelse med arbejdstitlen ’What a Piece of work is (a) Man’ – Historical Constructions of Humanity and Human Identity.

Marianne Børch indgår i en række forskningsnetværk, herunder Middelaldercentret ved SDU og ACUME2, et europæisk-sponsoreret projekt, der sigter mod at afsøge og styrke bindeleddene mellem humaniora og de såkaldt eksakte videnskaber.

Hvis du har foretaget ændringer i Pure, vil de snart blive vist her.