Øget indsigt i udvikling af stemme og tale

Impact: Anden

Beskrivelse af impact

Manglende indsigt i hvordan lyd produceres er nemlig med til at forhindre behandling af stemmeforstyrrelse og tilknyttede sygdomme.

I dette interdisciplinære projekt vil forskere ved Syddansk Universitet Coen Elemans, sammen med forskere fra Maine Universitet og Emory Universitet i USA, kombinere viden og metoder fra fysik, neurovidenskab og biomekanik til at tranformere forståelsen af motorisk stemmekontrol både hos sunde og syge mennesker. Projektet vil opstille komplekse modeller, herunder computermodeller, som bl.a. er baseret på eksperimenter og observationer af sangfugle. Her vil studier af det lydproducerende vokalorgan, syrinx i sangfugle, hjælpe med at kortæge det motoriske styringssystem og mekanismerne involveret i frembringelsen af lyd. Projektet, som Novo Nordisk Fonden støtter med 11,2 mio. kr. vil også styrke den kliniske anvendelse af computerstyret stemmebåndskirurgi på mennesker.
Impact kategoriAnden