Tyskernes lange vej til erkendelse

Presse/medie

Opgøret om historisk skyld I Anden Verdenskrigs masseudryddelse af over seks millioner jøder har ændret betydning flere gange siden 1945 i tyskernes øjne. Den nyligt afdøde tyske historiker Ernst Nolte var symbol på en holocaust-debat, der nu igen er i bevægelse på grund af Europas flygtningekrise Det skabte furore i den vesttyske offentlighed, da den nyligt afdøde tyske historiker Ernst Nolte i 1986 argumenterede for, at Anden Verdenskrigs ugerninger var en reaktion på Sovjetunionens forbrydelser. ... I løbet af 1950' erne opstod der en forestilling om tyskerne som det forførte folk, siger Moritz Schramm, lektor og ph. d. i litteratur ved institut for kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. ... Samtidig er det blevet en europæiseret historie, hvor også andre lande er begyndt at kigge indad og spørge, hvilket ansvar man selv har haft," siger hun og fremhæver, at Anden Verdenskrig og holocaust har det særlige kendetegn, at de er etableret i den kollektive erindring som en negativ erindring. Det vil sige som noget, der ikke må ske igen. Den klassiske kollektive erindring bygger som regel på en positiv begivenhed eller en form for heroisk bedrift, der har grundlagt en nation. " Her har vi en kæmpe skyld som grundsten for en kollektiv erindring. ... Der er også opstået en fornyet debat om tyskerne.
Periode5. sep. 2016

• TitelTyskernes lange vej til erkendelse
    Mediets navn/udløbKristeligt Dagblad
    Dato05/09/2016