Tønder må kæmpe mod globaliseringen og kulturen

Presse/medie

Bosætning: Professor mener, det bliver svært at vende udviklingen med faldende befolkningstal. Arbejdspladser rykker til andre lande, og folk vil bo i byerne.

Af Mads Grinderslev Tlf. 7211 4063,

Tønder Kommune har et problem. Befolkningstallet falder og falder, og det bliver ikke let for kommunen at vende udviklingen.

Det fastslår professor Flemming Just , der er institutleder ved Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter på Syddansk Universitet.

Man skal aldrig sige aldrig, men man er oppe mod to store trends. Den ene er globaliseringen. Den betyder, at arbejdspladser forsvinder til lande med lavere lønninger, og det rammer blandt andet en kommune som Tønder, siger Flemming Just .

Den anden store tendens er det, jeg kalder kulturen, forklarer Flemming Just , og peger på, hvordan folk i Danmark gerne vil bo i de store byer og have mulighed for at benytte sig at de tilbud, der er her.

Unge vil for eksempel gerne til byer som Århus og København og forlader derfor Tønder. Kulturen gør det dermed svært for en kommune som Tønder at vende udviklingen.

Kultur-tendensen er et større problem end globaliseringen for Tønder Kommune ifølge Flemming Just .

For hvis det stadig var fancy at bo i Skærbæk, Døstrup eller Jejsing, så ville der jo ikke været noget problem, siger professoren, der vil blive imponeret, hvis det lykkes Tønder Kommune at vende udviklingen.

Det er ikke fordi, jeg sådan er sortseende, men det er to tendenser, der i øjeblikket er hårde ved Tønder.

Periode14. jan. 2010

Mediebidrag

Mediebidrag

• TitelTønder må kæmpe mod globaliseringen og kulturen