Erfaringer fra Vejle Sygehus viser så gode resultater, at de nu skal testes på landsplan.
Kræft i endetarmen ender ofte med, at patienten får en operation, hvor afføringen føres ud gennem siden - en stomi.
Vejle Sygehus har været med til at teste en ny type behandling, hvor patienten kan undgå operationen. Her bliver patienterne MR-scannet så præcist, at de kan behandles med stråle- og kemoterapi.
Behandlingen er for de patienter, der ellers ville have fået en permanent kolostomi, altså en pose på maven til afføring, fortæller overlæge på Vejle Sygehus, Søren Rafaelsen.
- Vi bruger stråleterapi til at få tumoren til at forsvinde. Så holder vi øje med det med MR-scanninger og kikkertundersøgelser efterfølgende, siger han.
Hvis tumoren vokser igen, kan lægerne opdage det hurtigt og dernæst tilbyde patienten en operation, hvis det er nødvendigt.
Ifølge overlægen handler den nye behandlingsform først og fremmest om øget livskvalitet, og de fleste patienter på Vejle Sygehus vælger da også metoden, da de dermed slipper for operation og narkose.
Udviklingen af behandlingen er sket i et samarbejde mellem forskellige specialer på sygehuset. Nu er det ikke kun en kirurgisk sygdom, men kan altså behandles udelukkende med kemoterapi og strålebehandling.
Otte ud af ti patienter, der har prøvet behandlingen, har indtil nu undgået en operation, oplyser overlægen.
Endnu har sundhedsmyndighederne ikke blåstemplet behandlingen. Men formanden for landets kræftlæger, Henrik Jensen, er meget positiv og kalder metoden for en af de største succeser i kræftbehandlingen i Danmark.
- Jeg mener, at den her nye måde at behandle endetarmskræft på med strålebehandling og kemoterapi, er noget, vi inden for få år vil se udbredt til hele landet, siger han.