Stasi-ekspert: Systemet opfattede sig selv som ekstremt sårbart

Presse/medie

Den Kolde Krig: For DDR var det farligt, når østtyskere kom i kontakt med folk i Vesten, og når det som i tilfældet med Ulf Olsen A/ S skete, blev forskellige dele af sikkerhedsapparatet aktiveret, forklarer en ekspert i den østtyske efterretningstjeneste, Thomas Wegener Friis. BERLIN Først efter flere årtier og ved at tage en samling falmede dokumenter ned fra hylden på et støvet arkiv i Berlin afsløres detaljerne omkring Stasis aktiviteter i københavner-firmaet Ulf Olsen A/ S. Men hvem udgjorde den skare af agenter, som Stasi sendte til den danske hovedstad? ... Ifølge en af Danmarks ledende eksperter i østtysk efterretningsvæsen, lektor Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet, var Ulf Olsen A/ S først og fremmest en handelsvirksomhed, der havde til formål at skaffe hårdt tiltrængt vestlig valuta til DDR. ... Wegener Friis formoder, at PET har fået et tip. »Lige efter, at Stiller flygtede, vidste PET pludselig en hel masse om østtysk industrispionage. Sagen vil dog aldrig blive afklassi-ficeret af PET af hensyn til samarbejdet med fremmede tjenester.«. indblik@jp.dk A. I Norge B. I Tyskland C. I Spanien. FAKTAThomas Wegener FriisThomas Wegener Friis er født i 1975 og lektor ved Institut for Historie og Samfundsbeskrivelse på Syddansk Universitet. Hans forskningsfelt omfatter DDR-spionage mod Danmark, Danmark under Den Kolde Krig, efterretningshistorie og Østtysklands historie. SDU-lektoren bidrog til rapporten "Danmark under den kolde krig - den sikkerhedspolitiske situation 1945-1991", som blev udgivet af Dansk Institut for Internationale Studier i 2005.
Periode3. maj 2015

• TitelStasi-ekspert: Systemet opfattede sig selv som ekstremt sårbart