Skal humaniora handle om samfundet?

Presse/medie

Den ' samfundsmæssige vending' i dansk humaniora, som den nye bog ' Kampen om disciplinerne' hævder har fundet sted, har affødt megen debat og blandede reaktioner. Vi har spurgt tre erfarne forskere fra et af humanioras kernefag, litteraturstudiet, hvor samfundsdrejet deres hjørne af de humanistiske videnskaber er og bør være. Konklusion? Ikke særligt samfundsdrejet Ien stadigt mere konkurrencepræget økonomi rejses spørgsmålet om humanioras samfundsværdi hyppigt, og for hver gang der annonceres nye spareplaner på de danske universiteter, som V-regeringen gjorde det i sidste uge, føles spørgsmålet mere påtrængende. ... Dag Heede, lektor (SDU), har været med til at introducere Foucault i Danmark. ... Men denne opstilling og modstilling er netop misvisende. Man kan nævne den stærkt populære Hunger Games-serie som et simpelt eksempel: Fiktionaliteten i Hunger Games fungerer ikke eskapistisk eller som en måde at vende ryggen til verden på, men interventionistisk og som et middel til at påvirke vores opfattelse af den. Det psykologiske, eksistentielle og individuelle er i høj grad repræsenteret ved Katniss som en stærk protagonist, men er uløseligt forbundet med budskabet om mulighed for kamp og oprør mod en ulighed og undertrykkelse, der ikke kun er fiktiv. En analyse, der overser betydningen af formelle aspekter som f. eks. bøgernes brug af første person præsens, af neologismer og af remedierede reality-diskurser m. m. er formentlig mangelfuld. ... Ser man på listen med de mest anvendte teoretikere kan man gøre et lignende argument om en misvisende modstilling gældende: Bakhtin, f. eks., som er listens nr. 14, forener i dén grad det humanistiske med det samfundsmæssige både i det enkelte værk som Marxism and the Philosophy of Language og i bevægelsen herfra til senere litteraturstudier som f. eks.
Periode5. sep. 2015

• TitelSkal humaniora handle om samfundet?
    Mediets navn/udløbInformation
    Dato05/09/2015