Salafistisk chik og jihadistisk cool

Presse/medie

Mode. Blandt unge salafister kombineres traditionel beklædning med internationale modetrends og inspiration fra jihadistisk militærtøj. Det skaber en iøjnefaldende og kompleks gademode, som forskere og livsstilsmagasiner er begyndt at interessere sig for. »Jihadisterne er så afgjort forkælede i år. ... Hvis man ser de mere puritanske salafister i forstæderne i Paris for eksempel - de såkaldte Madkhalitilhængere (der primært følger den salafistiske teolog Rabee Al-Madhkalis skrifter, red.) - så er de mere traditionelt uniformeret og mindre eklektisk klædt.« HVIS man spørger lektor i Mellemøststudier på Syddansk Universitet Kirstine Sinclair, husker hun tydeligt den første gang, hun stiftede bekendtskab med den salafistiske tøjstil: »Første gang jeg studsede over det, og morede mig lidt over det, var, da jeg i London i 2008 sad over for en gruppe af Anjem Choudharys (en af de mest berygtede islamistiske aktivister i Vesten, red.) studerende i det, de kalder ' London School of Sharia'. ... Mest fremtrædende er måske den etnisk danske konvertit og nu afdøde Syrien-kriger Lukas, der mere end nogen anden i Sheiks fortælling er nødt til at være opmærksom på sit religiøst og kulturelt approprierede outfit, her citeret fra Sheiks bog: »Lukas var iført en stor, sort hættetrøje og gik og skuttede sig i vinterkulden. Over hans udtrådte gummisko kunne man se hans sokker, som bukserne, der endte lige over anklerne, blottede.
Periode16. okt. 2015

• TitelSalafistisk chik og jihadistisk cool
    Mediets navn/udløbWeekendavisen
    Dato16/10/2015