Beskrivelse

Olieindustrien planlægger at bruge flere penge på efterforskning og produktion af olie i 2011. Investeringerne vil stige med 11 procent i forhold til sidste år - der er tale om et så uvirkeligt tal som 2.725 milliarder kroner. Men olien er ofte problematisk for de lande, den udvindes i. Der tales direkte om "oliens forbandelse", som - selvfølgelig - er værst i fattige lande.

Midt mellem COP-møder om klimaforandringer og begrænsning af CO2-udslip, fortsætter olieeventyret ufortøvet. Væksten bliver størst i Latinamarika - her stiger investeringerne med 20 procent. Det danske Mærsk er med i kapløbet om nye oliereserver i Brasilien.

Vi skal til tre kontinenter, og til at udlægge teksten er min kollega Niels Lindvig med på en telefon fra Sydamerika - fra Buenes Aires i Argentina - Niels Lindvig plejer at sidde i studiet og styre programmet - men nu er han med på den anden side, som Orienterings Sydamerika-medarbejder.

På en anden telefon i en anden verdensdel sidder Martin Hvidt - i Bahrain, der er et olielandene ved den persiske golf i Mellemøsten, - Martin Hvidt er økonom og lektor ved Mellemøststudier på Syddansk Universitet - og han undersøger netop nu de olie-rige golf-staters evne til at udvikle andre områder af økonomien, så landene ikke alene er afhængige af olien.

I studiet sidder Lars Koch, der er politisk chef i bistandsorganisationen Ibis, der er vældig optaget af, at de fattige tredieverdenslande får den del af oliepengene, der tilkommer dem - det gør de ikke uden videre - det handler især om Afrika.

Periode9. jan. 2011

Mediebidrag

1

Mediebidrag