New York stævner Exxon for klimafusk

Presse/medie

KLIMAFUSK Statsanklager undersøger, om Exxon bevidst har løjet om klimaforandringer. Præsidentkandidat Bernie Sanders kræver, at USA's justitsminister følger op. Dansk professor ser sagen som et politisk oprør mod at manipulere med viden. New Yorks øverste anklager har netop åbnet en sag, hvor han vil undersøge, om energigiganten Exxon Mobil bevidst har fortiet egen viden om klimaforandringer samt finansieret antiklimagrupper over de seneste 40 år. ... PR-videdirektøren fra Exxon Mobil, Kenneth P. Cohen, sagde torsdag til New York Times, at man havde støttet de sidstnævnte grupper, fordi man var enige med dem i det politiske mål, at man skulle undgå, at USA blev omfattet af Kyotoprotokollen, som var den første internationale klimaaftale med kvantitative mål for reduktion af udledningerne af drivhusgasser. »Men vi holdt op med at støtte dem midt i forrige årti, fordi en håndfuld af dem havde gjort den videnskabelige usikkerhed til deres væsentligste pointe. ... Politisk motiveret stævningProfessor David Nye fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet ser stævningen som tegn på to ting: Dels et ulmende politisk opgør med de store virksomheders tendens til at »købe sig en forsker, der er enige med dem«, dels en tendens, hvor progressive byer og stater i USA definerer deres egen klimapolitik i erkendelse af, at den føderale kongres ikke når nogen vegne.
Periode7. nov. 2015

• TitelNew York stævner Exxon for klimafusk