Manglende kommunikation, silotænkning og tunge systemer er skyld i, at ældre med plejebehov sommetider udskrives efter indlæggelse til et tomt hjem, uden at kommunen er informeret.
For Karen Andersen-Ranberg, der er professor i geriatri - ældres medicinske sygdomme - ved Syddansk Universitet og overlæge ved Odense Universitetshospital, er problemet heller ikke ukendt. Hun fortæller, at de i Region Syddanmark, ligesom i de øvrige regioner, har et digitalt system, som bruges til at kommunikere mellem sygehus og kommune, både når patienter indlægges og udskrives, men at der er et grundlæggende problem med hele tankegangen.
" Min drøm er at få nedbrudt siloerne mellem ' dem' og ' os'. Vi sidder groftsagt i vores egen lille silo inde på sygehuset og tror, at vi har styr på det hele og regner med, at alle andre også har styr på deres del, selvom vi ikke har informeret dem tilstrækkeligt. Når man sender en borger hjem, skal man selvfølgelig have afklaret og sikret sig, at der er mad i køleskabet og nogle til at tage imod patienten, hvis der er behov," siger hun.
Samtidig peger hun på, at der også sommetider sker det, at informationen, om at den ældre skal have hjælp, rent faktisk er blevet givet, men at det ikke nødvendigvis er den rigtige information.
" Der bliver lagt mere og mere over på kommunerne, men efter min mening bliver vi dårligere og dårligere til at forklare dem, hvad de skal holde øje med. Et konkret kritikpunkt, vi eksempelvis møder - og som er fuldt ud berettiget - er, at vi sommetider skriver, at borgeren ' skal have rigeligt med væske'. Men hvor meget er det lige? Nej, der skal for eksempel stå, at hun minimum skal have halvanden liter," siger hun.