Mange interesser er på spil i aftale mellem EU og Tyrkiet

Presse/medie

EU og Tyrkiets planer om en ny, stor aftale om flygtninge og migranter bliver vurderet meget forskelligt alt efter, hvilke øjne det er, der ser Der er stadig masser af løse ender i den aftale, som Tyrkiet og EU håber at kunne indgå i næste uge efter mandagens topmøde i Bruxelles, men de foreløbige reaktioner efterlader ikke ingen tvivl om, at mens Tyrkiet og EU er ganske godt tilfredse med sig selv, er de organisationer, der arbejder med flygtninge, dybt bekymrede. ... Det, aftalen siger, er: ' kære ven, en gummibåd er ikke en løsning'." " Aftalen giver EU-landene en mulighed for at hjælpe syriske flygtninge til EU på en meget mere velordnet måde end hidtil." Tyrkiets perspektiv Mehmet Ümit Necef, lektor ved Mellemøststudier, Syddansk Universitet: " Det er først og fremmest de politiske gevinster ved aftalen, der luner i Tyrkiet." " Det gælder den gamle drøm om et medlemskab af EU, der nu skal støves af, selvom jeg tvivler på, om tyrkerne selv betragter det som realistisk, og de fordele, der kan være ved visumfrihed, som tyrkerne også har fået løfte om." " Den afgørende årsag til, at den tyrkiske regering er gået så helhjertet ind i aftalen med EU, skal man dog finde i krigen i Syrien." " Den tyrkiske regering står i stigende grad isoleret, fordi både USA og Rusland er mest optaget af at bekæmpe Islamisk Stat, mens Tyrkiet ser de russiske, kurdiske og officielle syriske bombardementer som en lige så stor trussel." " Dér mener Tyrkiet at have fundet en større forståelse hos EU, og aftalen ses som en chance for at udvide samarbejdet med EU på det felt. ... For at gøre turen over Middelhavet nyttesløs, skal Tyrkiet tage alle personer tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de græske øer. Alle omkostninger skal betales af EU.
Periode9. mar. 2016

• TitelMange interesser er på spil i aftale mellem EU og Tyrkiet