Beskrivelse

Dr. med. Thomas Castberg er netop fyldt 100 år. Ved hans foretrukne lænestole ligger iPaden til opladning. Han ser internettets muligheder som et af de største fremskridt i hans levetid.

"Det er jo utroligt, hvad man kan finde ud af på internettet," siger han.

Professor Kaare Christensen fra Dansk Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet mener, at vi allerede i dag har fået en anden opfattelse af alder. Der hersker, hvad han beskriver som en mere rummelig ældre-rolle. Tag nu dr.med. Thomas Castberg. Han stod på ski, til han var 87 år, og siden koncentrerede han sig om golf. Som 100-årig spiller han stadig bridge.

- Den vigtigste faktor i forhold til den mere rummelige ældrerolle er, at de 70- til 80-årige fungerer bedre end tidligere. I min barndom så man ikke mænd over 60 år spille fodbold hjemme i Holstebro. De havde måske lysten til det, men de holdt op med den slags, når de var fyldt 35 år. I dag giver kulturen ældre lov til at være fysisk aktive, svinge hofterne som Mick Jagger, men også til at fordybe sig i slægtsforskning eller ornitologi. Der er sket en frisættelse af den gode aldring, i takt med at vi har fået flere friske ældre.

I sundhedsvæsnet betyder det, at man i dag ser på ældre, som var de midaldrende. Da jeg blev læge for snart 30 år siden, var man eksempelvis mere tilbageholdne med at give de, som var over 65 år kemoterapi.

Periode24. aug. 2017 → 25. aug. 2017

Mediebidrag

2

Mediebidrag