Forlag og boghandlere er rigtig glade for biografier. De sælger nemlig fantastisk godt. Om eller af kendte nulevende mennesker, der eksempelvis er dygtige til at spille fodbold, tennis, musik eller teater. Om historiske personer, der har været med til at præge verdens- eller Danmarkshistorien.
Som læser vil man gerne høre om liv der er forløbet meget anderledes end ens eget. Man vil gerne se ind bag kulisserne i de dele af samfundet der ellers er skærmet af for nyfigne blikke. Og så er der jo endelig alt snasket, sladderen, og den kan jo også være yderst spændende. Affærer, skilsmisser, alkohol og andet misbrug er pirrende læsning.
Nogle vælger at skrive deres egne biografier, eller benytter sig af ghostwritere, hvis de ikke har tiden eller evnerne til selv at gøre det. Og så er der dem der åbner deres liv, hjem og arkiver for en journalist eller forfatter, der påtager sig opgaven med at skrive om denne enkelte menneskeskæbne.
Hvad er det der driver biografiernes hovedpersoner? Er det behovet for at få rejst en litterær statue i levende live, ønsket om at komme med sin egen version af "sandheden", håbet om at bringe orden og forståelse til sit eget liv eller noget helt fjerde?
I udsendelsen medvirker:
Bo Lidegaard, der udover at være departementsråd ambassadør i statsministeriet har skrevet biografier om blandt andre Henrik Kauffmann og Jens Otto Krag.
Lektor Jon Helt Haarder fra Syddansk Universitetscenter har blandt andet skrevet om og forsket i litterære portrætter og biografier.
Pernille Steensbech Lemeé ejer Fokus Kommunikation og Retorikskolen i Roskilde og har beskæftiget sig intensivt med fænomenet ghostwriting.
Journalist og forfatter Kirsten Jacobsen, der blandt andet har skrevet om Poul Svanholm, Ole Scherfig, Mads Øvlisen, Per Aalbæk Jensen, Lars von Trier, Søren Pilmark, Lars Løkke Rasmussen og senest Susanne Heering.
Emneord: biografiBiografier