Kronik: Det var ikke Steve Jobs, der opfandt iPhonen

Presse/medie

Når det kommer til forskning har vi brug for langsigtede, stabile visioner, der rækker meget længere end perioden fra et folketingsvalg til det næste. Kirsten Drotner er professor, dr. phil., Syddansk Universitet. ... Herhjemme kommer en stor del af fi-nansieringen fra private fonde, der har deres hovedindtægtskilde fra kontrollerende ejerskab af nogle af vore største virksomheder, eksempelvis Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, TrygFonden og familien af Veluxfonde. Det er bemærkelsesværdigt, at en række af disse fonde har etableret meget ambitiøse forskningssatsninger, som går langt uden for de bagvedliggende firmaers kernefelter og ofte på tværs af discipliner og faglighed. Carlsbergfondet har den længste tradition for dette, men eksempelvis har Velux Fondens humanvidenskabelige satsning haft en enestående betydning for grundforskning i humaniora og samfundsvidenskab, og Novo-fondens nylige ' interdisciplinære synergiprogram' er et lovende tiltag, som går på tværs af traditionelle siloer. DEN DANSKE situation er på mange måder unik. Den giver gode muligheder for at udvikle en forskningspolitisk vision, der afbalancerer offentlige og private interesser og tager hensyn til både almenvellet og forskersamfundet; en vision, der har blik både for udviklingen af konkrete projekter og for det lange seje træk med at opbygge stærke forskningsmiljøer, der er i stand til at løse nye og principielt uforudsigelige opgaver. ... God forskning tager tid at udvikle, fordi den mere end nogensinde fordrer opbygning af stærke forbundne netværk på tværs af discipliner. Eksempelvis har vi i Danmark et af Europas stærkeste miljøer for forskning i og udvikling af intelligente byer (smart citites) på grænsefladen mellem industri, offentlige institutioner og forskningsverden; et miljø, der tiltrækker betydelige strategiske forskningsmidler fra ind-og udland.
Periode19. apr. 2016

• TitelKronik: Det var ikke Steve Jobs, der opfandt iPhonen