Kræftpatienter vil blive spurgt bedre

Presse/medie

27. december 2017

Kolding UgeavisSektion 1Side 20292 ordId: e68dc4ec

SYGDOM Når man er syg af kræft, er det vigtigt, at lægerne tager en med på råd om behandlingen. På sygehus Lillebælt har man brugt eksperter fra designskolenKolding til at udvikle bedre beslutningsprocesser.

KOLDING: Hvad er den rigtige behandling for dig? Det spørgsmål arbejder en gruppe læger på Sygehus Lillebælt med at stille på en måde, så man som patient føler sig bedre forberedt på de svære valg, der ligger i et kræftbehandlingsforløb.

Til det formål har lægerne fået støtte af designere fra DesignskolenKolding.

-De fleste klinikere vil nok mene, at de involverer patienterne i forvejen. De sørger for eksempel for at udlevere en ordentlig stak brochurer om paryk, kvalme og fakta om patienthotellet.

Men de glemmer at huske, at patienterne er eksperter på eget liv. Patienterne ved bedst selv, hvad der er vigtigt for dem, siger overlæge Karina Dahl Steffensen i en pressemeddelelse.

Sygehus Lillebælt har trukket på Designskolen, hvor der er folk med særlig viden om tilrettelæggelse og design af beslutningsprocesser.

Resultatet er blevet en række værktøjer, der vil ligge endeligt klar i foråret.

-Det handler for lægerne om at tage et valg sammen med patienterne, ikke at tage et valg for dem, resumerer overlæge Karina Dahl Steffensen.

Vi ved det virker

En af de involverede designere er adjunkt i velfærdsdesign Kathrina Dankl. Hun forklarer: -For at lave et effektivt beslutningsværktøj skal alle parter være engagerede og tage ejerskab til projektet.

For lige pludselig bliver der to ligeværdige stemmer under konsultationen: Både patientens og den kliniske eksperts.

Og alt tyder på, at overvejelser som disse gør en forskel.

-International forskning viser, at patienterne i mindre grad fortryder deres beslutninger, når de er taget i fællesskab. Desuden passer patienterne simpelthen deres behandling bedre - de husker at tage deres medicin, og tager generelt mere ansvar på sig. Derfor håber vi, vores erfaringer vil kunne komme en række andre sygehuse til gode, når beslutningsstøtteværktøjerne bliver endeligt offentliggjort til april, siger overlæge Karina Dahl Steffensen. / exp.

• I mere end to år har Sygehus Lillebælt arbejdet tæt sammen med Designskolen Kolding om en serie beslutningsstøtteværktøjer til kræftpatienter. Privatfoto

Emne

Fælles Beslutningstagning