'Ingen har forstået landområderne bedre end forfatterne'

Presse/medie

En kulturkløft mellem land og by har åbenbaret sig ovenpå folketingsvalget i forrige uge. Men hvad gør vi ved det? Vi kunne for eksempel begynde at læse nogle flere samtidsromaner - for ingen steder er den mentale kulturkløft Da det på valgaftenen stod klart, at en femtedel af alle danskere havde stemt på Dansk Folkeparti, flød en malstrøm af mishagsytringer ud på Facebook: »Har Danmark pisset i bukserne?«, lød det med reference til partiets gule listefarve, der havde tilført det politiske landkort en ny nuance:»Sælg Sønderjylland til tyskerne«, »Nej, det er synd for tyskerne«, »Jeg flygter til Sverige,« lød andre af de frustrerede kommentarer. ... Nørregaard Frandsen, der er cand.phil. og professor i kulturog bevidsthedshistorie på Syddansk Universitet. ... »Der peges på et gennemurbaniseret land, hvor det ikke længere hedder 'ude på landet', men derimod Udkantsdanmark eller lige frem Aff aldsdanmark.«Det fremgår med al tydelighed i Erling Jepsens Frygtelig lykkelig (2004) om den naive og følsomme politimand Robert Hansen, der forflyttes fra København til Højer i Sønderjylland og må tilpasse sig de lokale skikke og normer. I en af bogens indledende passager forsøger Robert at overtale sin mor til at tage med: »Nej, tak, sagde hun og stillede den tomme flaske på bordet. Jeg skal ikke til Jylland. Og da slet ikke Sønderjylland, der er ingen civiliserede mennesker, kun bønder og køer. Jeg har det godt her. – Så bliver der længere imellem at vi ses, sagde han. – Betydeligt længere.«Det fremmede land De regerende byklassers dæmonisering af landet er et tema for både samtidige spillefi lm og romaner – men fremstillingerne adskiller sig fra tidligere tider ved at bytte om på forholdet mellem by og land, forklarer Dan Ringgaard:»Hvis du går tilbage til Pontoppidan eller Johannes V. Jensen fra århundredskiftet, så bevægede mange forfattere sig fra landet og ind til byen, som de beskrev som et Sodoma og Gomorra, hvor alle ting gik i svang. Men i dag er der hos flere forfattere og filmmagere sket en omvending af forholdet mellem by og land.
Periode29. jun. 2015

• Titel'Ingen har forstået landområderne bedre end forfatterne'
    Mediets navn/udløbInformation
    Dato29/06/2015