Få skoler er lukket i de store byer i de seneste 15 år - i yderkommuner er det hver fjerde skole. En forsker vurderer, at det reelt handler om andet end økonomi. Det er en efterhånden velkendt fortælling, at der er lukket og sammenlagt mange folkeskoler i Danmark de seneste år. ... »Når de fleste kommuner alene argumenterer med økonomi, når de lukker skoler, er det i mine øjne udtryk for, at det er det politisk korrekte at sige.« Professor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Esbjerg Gunnar Lind Haase Svendsen har undersøgt konsekvenserne af skolelukninger i Tønder Kommune, efter at 8 af 19 skoler blev lukket i 2011. ... »Når børnene kører ud af byen hver morgen for at gå på forskellige skoler i andre byer, og de først kommer hjem hen på eftermiddagen, får de ikke følelsen af, at de hører til i den by, hvor de vokser op. Det næste er så, at de vil være mindre tilbøjelige til at bosætte sig i deres hjemby, fordi de ikke har en følelse af hjemstavn og derfor i stedet vælger den praktiske løsning, som er at bo i en større by, hvor der netop er en skole,« siger professoren, der peger på, at en lukket folkeskole også kan føre til mere sammenhold.
Periode13. maj 2016

• TitelHver fjerde skole er forsvundet i yderkommuner
    Mediets navn/udløbJyllands-Posten
    Dato13/05/2016