Det er på talrige måder en usædvanlig proces, der når sin afslutning, når det i løbet af onsdagen dansk tid formentlig står klart, hvem USA's 45. præsident bliver. Bliver det Hillary Diane Rodham Clinton, 69 år og tidligere førstedame og tidligere udenrigsminister? Eller bliver det Donald John Trump, 70 år og forretningsmand? Begge kandidater er i den situation, at en ekstremt stor del af borgerne i det land, de gerne vil stå i spidsen for, ikke bryder sig om dem. Og mange spørger sig selv, hvordan det dog kunne gå sådan, at det netop blev de to, vælgerne i realiteten skal vælge imellem. Som den erfarne udenrigsjournalist Anders Jerichow forleden skrev i Politiken: " Indtil Trump har det amerikanske system normalt været i stand til at sortere de rene noksagter og de mest talentløse populister fra. ... Historisk upopulæreLektor Jørn Brøndal fra Center for amerikanske studier på Syddansk Universitet, er enig i, at primærvalgene -hvor partiernes præsidentkandidater udpeges -denne gang har adskilt sig fra det normale: Ikke alene har Republikanerne valgt en kandidat, hvis erklærede politik strider mod traditionel republikansk politik i en grad, så partiveteraner hævder, at " Trump har stjålet vores parti".
Periode6. nov. 2016

• TitelHvad nu hvis Trump vinder