Forsidehenvisning: Litteraturens efterår er fyldt med familiehistorier

Presse/medie

Forfatterne elsker at skrive om familierelationer. Men hvorfor bliver det ved med at være interessant? Nye skønlitterære bøger om familien udstiller vores menneskelige mangler. Men de viser også, at vi faktisk gerne vil hinanden og familien som institution En enke, der pludselig står alene med to stedbørn, hendes afdøde mand har efterladt hende. ... Temaet har været til stede stort set lige så længe, der er blevet skrevet litteratur, påpeger Anne-Marie Mai, professor i litteraturvidenskab ved Syddansk Universitet. ... I dag skal litteratur ikke være opbyggelig længere, men skildre noget realistisk, og det almindelige er ikke så dramatisk. Så kommer det dysfunktionelle ind. Det nye er så, at beskrivelserne kan være meget rå." Familiens dybeste hemmeligheder og svig udfoldes til mindste detalje, og vi er helt inde i menneskets allermest forbudte følelser, når vi læser om familier i nyere dansk skønlitteratur, siger han. " Tidligere sminkede man det hele lidt eller gik måske ikke så meget i detaljer. Nu er der ikke grænser for brutaliteten." Han har helt grundlæggende, som Anne-Marie Mai, en teori om, at familielivet repræsenterer en sfære, mange tænker på som hellig. Og at den netop derfor tages under behandling af forfatterne.
Periode3. sep. 2016

• TitelForsidehenvisning: Litteraturens efterår er fyldt med familiehistorier