Dit barns sprogudvikling begynder allerede i maven

Presse/medie

Beskrivelse

Det er ikke kun i de første leveår, at børns sprog bliver udviklet af det, de hører omkring sig. Allerede i fostertilstanden har barnet en sprogforståelse, viser ny undersøgelse.

»Det, man har vidst indtil nu, er, at nyfødte børn kan genkende deres eget modersmål. Og de kan skelne deres mors stemme fra andre kvindestemmer og foretrækker kvindestemmer frem for mandestemmer« ... Hos Center for Sprog og Læring har man forsket en del i børns sprogudvikling i de første leveår. Her ved man, at det i høj grad spiller en væsentlig rolle for børns tilegnelse af deres modersmål, hvilket sprog der er tale om ... »Noget tyder på, at et sprog som dansk på nogle områder er mere kompliceret for børn at tilegene sig end mange andre sprog, blandt andet fordi vi har så mange vokaler, der ligger tæt op ad hinanden og derfor kan være svære at skelne imellem. På samme måde har et sprog som hebraisk mange komplekse bøjninger i forhold til andre sprog, hvilket gør det mere udfordrende for hebraiske børn at lære deres modersmåls bøjninger end børn fra andre lande,« ... Mens man i sproglæren tidligere har haft en idé om, at danske børn ville være længere tid om at tilegne sig deres modersmåls sproglyde, ligesom hebraiske børn ville være længere tid om at lære at bøje hebraiske ord, peger nyere undersøgelser på det modsatte. Det faktum, at et bestemt område af sproget er udfordrende, forsinker nemlig ikke barnets tilegnelse af dette område. Nærmere tværtimod ... »Den allernyeste forskning tyder på, at børn, der skal tilegne sig dansk, er meget opmærksomme på, at sprogets lyde er ret komplekse, så derfor har de rettet deres fokus mod det og bliver faktisk ikke forsinkede i deres tilegnelse af sproglyde. Det samme gælder for blandt andet hebraiske børns ordbøjning,« ... »Tager man for eksempel et sprog som engelsk, som ikke har et særlig kompliceret bøjningssystem, er de engelske børn formentlig ikke nær så fokuserede på ordbøjning og tilegner sig dermed måske ordenes bøjning senere end danske og hebraiske børn.«

Emne

Sprogtilegnelse

Periode18. jul. 2017

Mediedækning

1

Mediedækning

 • TitelDit barns sprogudvikling begynder allerede i maven
  Grad af anerkendelseNational
  Mediets navn/udløbBerlingske
  MedietypeInternet
  LandDanmark
  Dato18/07/2017
  BeskrivelseDet er ikke kun i de første leveår, at børns sprog bliver udviklet af det, de hører omkring sig. Allerede i fostertilstanden har barnet en sprogforståelse, viser ny undersøgelse.
  Producer/forfatterAlexandra Justice
  URLhttps://www.b.dk/sundhed/dit-barns-sprogudvikling-begynder-allerede-i-maven
  PersonerLaila Kjærbæk