De riges fine tallerkener var de rene blybomber

Presse/medie

VIDEN Middelalderens velstillede danskere indtog uden at vide det store mængder bly. Også kviksølv lagrede sig i deres knogler. Hvorfor spise af råbrændte lertallerkener, hvis man i stedet kan få sin mad serveret på fint glaseret keramikservice? ... Men den økonomisk stærke klasse kom i form af blandt andet en markant forøget risiko for blyforgiftning til at betale en pris for dette valg, viser forskere fra Syddansk Universitet (SDU) i en ny artikel i det videnskabelige tidsskrift Journal of Archaeological Science. ... Det er skeletter, som senere er udgravet og i dag opbevares som arkæologisk materiale på SDU i Danmark og for de tyske middelalderknoglers vedkommende på Gottorp Slot ved Slesvig. ... Og netop den økonomiske forskel mellem by og land i middelalderen spiller en væsentlig rolle for hele undersøgelsen, fortæller lektor Kaare Lund Rasmussen fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci ved SDU: »I skeletterne fra byerne, hvor mange havde råd til at spise af glaserede tallerkener, var blyindholdet markant, viser vores analyser - mens det var langt lavere i knoglerne fra de fattige landsogne.
Periode20. okt. 2015

• TitelDe riges fine tallerkener var de rene blybomber
    Mediets navn/udløbPolitiken
    Dato20/10/2015