Danske forskere aflurer gluten-sygdom: Her angriber antistoffer tarmsystemet

Presse/medie

Træthed, knogleskørhed og kronisk diarré. Det er et lille udsnit af de lidelser, der følger med Cøliaki. Cøliaki er en udbredt type af gluten-intolerans, der beskadiger tarmsystemet, når patienten er i kontakt med proteinet, som blandt andet findes i hvede, rug og byg. Det er i dag ikke muligt at behandle sygdommen, men nu har forskere fra Syddansk Universitet og Universitetet i Oslo taget et skridt i retning af at forstå sygdommen på en måde, der kan bane vej for behandlingsmuligheder i fremtiden. Cøliaki er en autoimmun sygdom, der meget overordnet resulterer i, at immunsystemet producerer antistoffer til enzymet TG2, der findes i tarmsystemet – til skade for tarmfunktionen. Forskningsleder Thomas J.D. Jørgensen fra Syddansk Universitet har sammen med danske og norske kolleger fundet ud af.....
Periode26. nov. 2014