Økonomi. Engang var erhvervspolitik utænkeligt og »kapitalistisk«. I dag taler alle om at tjene penge, flere penge. Opfattelsen af økonomisk vækst har ændret sig markant over de seneste 100 år. Nyudnævnt professor forsker i vækstbegrebet. Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen fastslog på den seneste partikongres i den gamle arbejderby Aalborg, at »der skal tjenes penge i Danmark«. ... Den ændrede opfattelse af vækst i Danmark, set i et 100-årigt perspektiv, er emnet for et forskningsprojekt, som Jeppe Nevers, nyudnævnt professor i moderne dansk historie på Syddansk Universitet, har indledt. ... Nevers tilføjer, at Socialdemokratiets mål om en kollektivisering af produktionen ovenfra blev opgivet, da ideen om Økonomisk Demokrati døde i 1970erne. Kun en flig af ideen om medejerskab blev bevaret i arbejdsmarkedspensionerne. Han siger også, at det lykkedes partiet at få institutionaliseret et demokrati på de enkelte arbejdspladser med medarbejderrepræsentation, der dog ikke blev så magtfuldt et organ, som det var håbet. JEPPE Nevers er 37 år, og han tilhører ifølge sin egen beskrivelse en yngre generation af historikere, som er ved at genfinde interessen for politisk og økonomisk historie, men anvender nye tilgange. ... »Efter kommunismens sammenbrud var der længe en opfattelse af, at en bestemt samfundsmodel har vundet - markedsøkonomien, det liberale demokrati.
Periode21. apr. 2016

• Titel100 års syn på vækst