1700-tallets kort over St. Croix: analyseret med et Geografisk Informationssystem i Galathea3-projektet Sankt Croix i fortid og nutid

  • Niels Christian Nielsen (Foredragsholder)

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Beskrivelse

Da Danmark i 1733 købteSt. Croix fra den tidligere kolonimagt Frankrig, var formålet først og fremmest at få mere jord til plantagedrift, først og fremmest sukkerdyrkning, og snart blev der ryddet skov og importeret slaver i stor stil. Det Guineensk-Vestindiske Compagni som forvaltede øen ville naturligvis have den opmålt og udstykket, men det skulle vise at svært at få et pålideligt kort færdiggjort og sendt hjem til København.

I foredraget fortælles historien om kortlægningen af St. Croix, og med udgangspunkt i tre meget forskellige kort fra mellem 1750 og 1794 vises det hvordan plantagesystemet udviklede sig, med konsekventer for både natur og mennsker, sort som hvid, fri som ufri. De viste kort brugte vi også til en historisk-geografisk analyse, der indgik som en del af  Galathea3-projektet "Sankt Croix i Fortid og Nutid" ved Center for Maritime og Regionale Studier i Esbjerg (andre dele beskæftiger sig med fiskeri, naturressourcer og turismespørgsmål), med feltarbejde på øen i marts 2007. Under foredraget vil jeg også komme ind på hvordan vi anvender et Geografisk Informations System til at holde rede på kort og data - til visning af sammenhænge og skabelse af indsigter.     
Emneord: kartografi, GIS, St. Croix, Galathea3
Periode23. nov. 2007
Begivenhedstitel 1700-tallets kort over St. Croix
BegivenhedstypeKonference
PlaceringTaastrup, Danmark

Emneord

  • kartografi
  • GIS
  • St. Croix
  • Galathea3