Naturens optik: Regnbuer og fatamorganaer: Gymnasieforedrag

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

De fleste af os har nok set en regnbue på himlen og blevet fascineret af det fantastiske farvespil. Men, det er de færreste der i detaljer forstår hvorledes denne flotte farvebue rent faktisk opstår, ud over at det har noget med regndråber og sollys at gøre!
På tilsvarende vis kan man, rent optisk, blive forbløffet, når man på en varm sommerdag kører rundt i sin bil og observere luftspejlinger også kaldet fatamorgana henover vejbanen, men hvordan er det egentlig at dette fænomen opstår?
Hvorfor er det lige at himlen er blå? Og hvorfor er det at solnedgangen giver anledning til det meget fascinerende rødglødende farvespil ude i horisonten?
Dette foredrag vil tage udgangspunkt i dagligdags optiske fænomener i naturen og forsøge at forklare og afmystificere disse, ved at anvende grundlæggende fysik og optik.
Periode27. sep. 20101. okt. 2010
BegivenhedstitelDansk Naturvidenskabsfestival 2010
BegivenhedstypeKonference
PlaceringGrindsted Gymnasium; Tønder gymnasium; Odense Katedralskole; A.P. Møllerskolen Slesvig; Vejen Gymnasium, Danmark