Moderne hjemsteder

Jensen, H. (Foredragsholder)

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Beskrivelse

 

Moderne hjemsteder

Seminar om hjemmet som mentalt rum og konkret fysisk sted i kultur, æstetik og kommunikation

 

 

Op gennem især første halvdel af det 20. århundrede blev modernismen af en række toneangivende kunst- og kulturkritikere udlagt som en ny måde at artikulere moderne erfaringer på. Modernismen skulle ikke blot betjene sig af et nedarvet formvokabular men måtte være progressivt indstillet og bryde med borgerlige livs- og udtryksformer. De værdier som i den borgerlige tradition bl.a. knyttede sig til det hjemlige domæne, herunder individets forankring i familien og de nære omgivelser, blev således bandlyst som reaktionære. I den diskursive omgang med modernismen hos bl.a. Charles Baudelaire, Walter Benjamin, Le Corbusier og Clement Greenberg blev 'hjemmet' derfor slet og ret 'hjemløst'.

 

Seminaret vil belyse hvilke betydninger dette konstruerede modsætningsforhold mellem domesticitet og modernisme har fået for vores forståelse af hjemmet både historisk og aktuelt. Og fra forskellige faglige positioner vil der især blive fokuseret på repræsentationen af hjemmet og det hjemlige i en række kulturelle, æstetiske og kommunikative sammenhænge.

 

Seminaret finder sted tirsdag den 11. november 2008 ved SDU, campus Kolding. Lokale 3.08 og er arrangeret i samarbejde mellem Faggruppen for Design og kulturøkonomi og Forskningsprogrammet for Kulturarv og kulturanalyse, ILKM.

 

 

Program

 

10.00             Introduktion

 

10.15   Forankring i forandring

            Mette Mechlenborg, Ph.d.-stipendiat, Center for Kulturstudier, ILKM, Syddansk Universitet

 

Årtusindeskiftet markerede en ny interesse for hjem og det derhjemme. Det skyldes bl.a. globaliseringen og kravet om mobilitet og bevægelse. Verden derude er blevet stor og uigennemskuelig og vi trækker os tilbage til det nære over overskuelige - til hjemmet. På den anden side er hjemmet og vores forståelse af det også i rivende udvikling. Hjemmet er lige så meget en del af globaliseringen, som det er en reaktion på den.

 

11.00   Det funktionelle rækkehus. Den kulturradikale reform af hjemmet

Niels Peter Skou, Ph.d.-stipendiat, Poul Henningsen Forskningsprojektet, ILKM, Syddansk Universitet

 

Promoveringen af 'det funktionelle rækkehus' stod centralt i tidsskriftet Kritisk Revy (1926-28). Derved afspejles en række overordnede ideer om forholdet mellem individ, familie og samfund og mellem offentligt og privat. Modsat en række andre modernistiske bevægelser i samtiden var ønsket ikke et opgør med hjemmet, men derimod en transformation eller ligefrem rekonstruktion af hjemmet.

 

11.45   Louisiana og den hjemlige skala

Malene Breunig, Adjunkt, Design & Kulturøkonomi, ILKM, Syddansk Universitet

 

Da kunstmuseet Louisiana i 1958 åbnede dørene for sin samling af moderne kunst var det med en fordring om at byde publikum inden for som var de gæster i et privat hjem. Mit oplæg vil handle om, hvordan denne fordring om at domesticere det moderne blev materialiseret i museets arkitektur, fysiske omgivelser og inventar.

 

12.30   Frokost

 

13.15   "I potteplantens skær" -  Om konstruktioner af hjemlighed fra tidslommer til crossover

Anne Mette Laursen, Ekstern lektor, Design & Kulturøkonomi, ILKM, Syddansk Universitet

 

Et moderne hjem iklædt 70érne, et fem meter højt laksefarvet forhæng og en polstret sofa, der langsomt flyder gennem rummet. Gennem interiør- og objektanalyser af konstruktioner, der på forskellige måder reflekterer over begrebet hjemlighed,  kastes der lys over hvorledes objekter konkret og konceptuelt anvendes i samtiden, som eksistentielle redskaber og eksperimenterende skæve bud på hvad hjemlighed er.

 

14.00   De har hverken læst Baudelaire eller Baudrillard i "Second Life"

            Bjarke Liboriussen, Ph.d.-stipendiat, Medievidenskab, ILKM, Syddansk Universitet

 

Internettet er både blevet fejret og kritiseret som sindbillede på det postmoderne menneskes flydende identitet og tiltagende hjem- og stedløshed. I tredimensionelle online-verdener, fx "Second Life", foregår der imidlertid en betydelig investering af penge, tid og kreativitet med henblik på at opnå tilstedeværelse og hjemlighed.

 

14.45   Livets smuthul - om tid, hjem og hverdag

Mark Vacher, Post doc., Center for Bolig og Velfærd, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

Med udgangspunkt i en række interviews og observationer fra Seest ved Kolding afdækkes og behandles forholdet mellem hjem og tid i en sen-moderne kontekst.

 

15.30   Plenum


Emneord: Hjem, modernitet, design
Periode22. dec. 2008
BegivenhedstitelModerne hjemsteder Seminar om hjemmet som mentalt rum og konkret fysisk sted i kultur, æstetik og kommunikation: null
BegivenhedstypeKonference
PlaceringSyddansk Universitet, Kolding

Emneord

  • Hjem, modernitet, design