Hæsligt mudder, usund luft: - Andersens mørke økologi

Thomsen, T. B. (Foredragsholder)

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Foredrag ved Folkeuniversitetet i Odense i foredragsrækken "H.C. Andersen og det uhyggelige", efteråret 2015. 4 foredrag ved Jacob Bøggild, Ane Grum-Schwensen og Torsten Bøgh Thomsen på baggrund af forskningspublikationen "H.C. Andersen og det uhyggelige", Syddansk Universitetsforlag, 2015.

Fra programmet: I årene 1832-34 tog Andersen på en dannelsesrejse gennem Italien. Det kom der debutromanen "Improvisatoren" ud af, som blev udgivet i 1835. Romanen er en af de mere romantiske tekster fra forfatterens hånd. I overensstemmelse med tidens natursyn er den spækket med smukke skildringer af Italiens natur, men ligesom Andersen aldrig rigtig kunne bekende sig helhjertet til romantikken, kunne han heller ikke fejre dens naturforståelse uden forbehold. Konsekvent lader han fortællingens maleriske naturbeskrivelser invadere af klam natur og ulækre fænomener, der oversvømmer de smukke beskrivelser og punkterer det romantiske projekt på måder, der måske kan kaldes uhyggelige.
Periode16. dec. 2015
Sted for afholdelseUnknown external organisation, Ukendt

Emneord

• H.C. Andersen