Etablering af “Den helende have” gennem brugerinddragende processer - Kommunikation og generering af viden gennem materialer

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragKonferenceoplæg

Beskrivelse

Vejle Sygehus, som er et af landets Kræft Sygehuse, ønsker at etablere en “helende have”, der giver kræftpatienter mulighed for at reflektere over og forholde sig til deres livs- og sygdomssituation. Både alene, sammen med deres pårørende og med de sundhedsprofessionelle.

Formålet er at skabe en ”helende have”, der indbyder til ro og nærvær og som understøtter samtaler og relationer gennem en tryg og tillidsfuld ramme. Visionen er en have som danner rammen om tænksomme stunder, alvorlige samtaler, opløftende øjeblikke og familiesamvær.

Forskningsprojektet indledes med en brugerinddragende proces, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle indgår i en række workshops. Her er det overordnede formål at skabe en design-manual som udgangspunkt for den konkrete indretning og etablering af haven.

I workshopprocessen benyttes designmetoden “probing”, som kendetegnes ved en høj grad af borgerinddragelse. Probes benyttes materialer som en katalysator til at få skabt en dybdegående og relevant dialog med borgerne. Metoden og materialerne kan være med til at skabe en ny dynamik under samtalen, samt give de involverede parter et materielt sprog til at beskrive betydningsfulde følelsesmæssige og relationelle aspekter.

I oplægget vil der være fokus på udvikling og tilpasning af probes. Der vil indgå eksempler fra en tidligere case, hvor probing har været brugt til at undersøge, hvordan kræftpatienter styrker sig selv i deres behandlingsforløb.

Oplægget vil således give et indblik i, hvordan probes skal bruges til at indsamle dybdegående viden om patienternes, de pårørendes og de sundhedsprofessionelles ønsker og forventninger til “Den helende have”.
Periode28. jan. 2019
BegivenhedstitelBorgerinddragelse i forskning 2.0
BegivenhedstypeKonference
PlaceringOdense, Danmark
Grad af anerkendelseNational

Emneord

  • Helende have
  • Brugerinddragelse
  • Designmanual