Dystopiske Spekulationer: Paneldebat om Margaret Atwoods "The Handmaid's Tale"

Thomsen, T. B. (Underviser)

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Beskrivelse

Fra arrangementets pressemateriale:

Margaret Atwoods nyklassiker, The Handmaid’s Tale fra 1985 er i disse dage ubehageligt aktuel: Ikke blot fordi den kan opleves som TV-serie på HBO, men fordi den taler ind i en tid, hvor kvinders og minoriteters rettigheder er under pres, hvor overvågningsteknologi kan lamme demokratiske protestbevægelser, og hvor klimakatastrofen hænger som en trussel over os alle. Under Women’s March i januar gik demonstranter i USA på gaden med skilte, der bar det fromme ønske: ”Make Margaret Atwood fiction again.”

Margaret Atwood betegner selv romanens genre som ”spekulativ fiktion”, da den tager udgangspunkt i hændelser, som potentielt kunne finde sted, og som ofte har historiske paralleller, lige fra teokratiske samfund verden over til den rumænske diktator Ceaușescus antiabortlovgivning.

Vi har sat tre litteratur- og kulturforskere stævne, som vil indføre os i romanens dystopiske univers: Dorrit Einersen (KU) vil tage udgangspunkt i Atwoods særlige fortolkning af dystopien som litterær genre i sammenligning med genrens forgængere så som fx George Orwells roman 1984. Herunder vil Dorrit også berøre Atwoods egen betegnelse ”ustopia”, som er en syntese af begreberne utopi og dystopi, idet de to fænomener for Atwood hænger uløseligt sammen.

I sit oplæg vil Sara Gjermandsen (DIS) tale om, hvordan Atwoods dystopi konkret forankres i moderskabet som et redskab, hvorigennem staten regulerer og kontrollerer kvinders kroppe. Sara vil drage paralleller til andre litterære eksempler på, hvordan utopien og dystopien bliver brugt til at genforhandle moderskabet som kulturel figur.

Sluttelig vil Torsten Bøgh Thomsen (SDU) diskutere romanen som klimadystopi i en økokritisk og økofeministisk kontekst, idet Gileads totalitære stat indføres som en reaktion på en altødelæggende miljøkatastrofe. Torsten vil ydermere perspektivere til Atwoods klimakritiske trilogi, Madaddam, herunder romanen The Year of the Flood.

Efter oplæggene vil der være diskussion og mulighed for spørgsmål fra publikum.
Periode3. okt. 2017
Sted for afholdelseKøbenhavns Universitet, Danmark

Emneord

  • Margaret Atwood
  • Feminisme
  • Økofeminisme
  • Dystopi
  • Utopi