Digitale undersøgelser af skandinavisk litteratur

Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhedOrganisering af eller deltagelse i workshop, kursus, seminar eller lignende

Beskrivelse

Denne arbejdskreds henvender sig til alle med interesse for at kombinere litteraturstudier (litterær analyse, litteraturhistorie, litteratursociologi, filologi etc.) med digitale metoder.

Digitaliseringen tilbyder en vifte af spændende videnskabelige perspektiver for det litteraturvidenskabelige felt. Først og fremmest har den åbnet vejen for at stille nye, kvantitative spørgsmål til litterære tekster. Desuden har den gjort det muligt at analysere store tekstkorpora. Endelig tilbyder den nye pædagogiske og formidlingsmæssige muligheder. Følgelig har man i de senere år set en opblomstring af digitale litteraturstudier i Skandinavien. De udfolder sig i tilknytning til forfattercentre (fx Senter for Ibsen Studier eller H.C. Andersen Centret), digitale udgivelsesprojekter (fx Lagerlöf-arkivet eller Digitale Hovedstrømninger) og forskningsprojekter (fx Data-Mining the Digital Bookshelf og MeMo – Measuring Modernity), eller faciliteret af nye forskningsenheder og -grupper (fx Center for Humanities Computing Aarhus og Uppsala Computational Literary Studies Group). Men dertil kommer en række mere individuelle eksperimenter og projekter.

Arbejdskredsens formål er at anspore til udveksling af erfaring og viden, til inspiration og diskussion på tværs af de skandinavistiske miljøer og på tværs af mere eller mindre digitale projekter, store og små, faktiske og forestillede. Vi vil særligt fokusere på de analytiske muligheder eller filosofiske og metodologiske udfordringer, som det indebærer at kombinere digitale og analoge metoder i undersøgelsen af skandinavisk litteratur (frem for spørgsmål knyttet til fx datainfrastruktur eller institutionsforhold).

Oplæg kan omhandle specifikke projekter eller cases med en digital profil eller blot en (mulig) digital komponent. Det kan være færdige analyser, works-in-progress, eller tidlige forsøg.

Periode6. sep. 20228. sep. 2022
BegivenhedstypeWorkshop
PlaceringMünchen, TysklandVis på kort
Grad af anerkendelseInternational