Ørets udviklingshistorie: foredrag i UNF

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Beskrivelse

For mange mennesker er hørelsen den sans, de nødigst ville undvære, fordi så meget af vores sociale samvær bygger på lydkommunikation. Men hørelsen er også en vigtig sans, fordi den gør os i stand til at registrere, hvad der sker i vores omverden. Fordi hørelsen er så vigtig, er øret blevet tilpasset i løbet af 500 millioner års evolution. De tidligste hvirveldyr havde en slags øre, men de havde en ganske anden form for hørelse end os. For det første levede de i vand, som har helt andre lydegenskaber. For det andet behøvede de ikke strukturer som mellemører, da lyden effektivt kunne gennemtrænge dem. For det tredje handlede deres hørelse nok mest om at reagere på mekaniske forstyrrelser nær dyrene.
Da hvirveldyrene gik på land for ca. 360 millioner år siden, regner vi med, at de var næsten stendøve. Igennem tilpasninger de næste 100 millioner år forbedrede de deres lydfølsomhed, indtil mellemøret dukkede op for ca. 250 millioner år siden.

Foredraget vil beskrive denne udviklingshistorie og komme ind på nogle af de fantastiske tilpasninger af øret, som forskellige nulevende arter har udviklet.
Periode6. feb. 2014
Sted for afholdelseUnknown external organisation, Ukendt

Emneord

  • evolution, hvirveldyr, øre